Congresul Internaţional al Cadrelor Didactice din România şi al Cadrelor Didactice de Etnie Română de peste Hotare se va desfăşura la Piatra-Neamţ, în perioada 25-28 iulie 2022

Congresul Internaţional al Cadrelor Didactice din România şi al Cadrelor Didactice de Etnie Română de peste Hotare se va desfăşura la Piatra-Neamţ, în perioada 25-28 iulie 2022

Asociaţia Învăţătorilor din judeţul Neamţ va organiza, pentru prima dată la Piatra-Neamţ, un Congres Internaţional al Cadrelor Didactice din România şi al Cadrelor Didactice de Etnie Română de peste Hotare, în perioada 25-28 iulie, cu participarea a peste 200 de cadre didactice, din România, Republica Moldova, Ucraina, Serbia, Ungaria. Este şi al 44-lea Congres al Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România (AGIRo).

Suntem bucuroşi să organizăm acest Congres în anul când Asociaţia Învăţătorilor din judeţul Neamţ împlineşte 110 de la înfiinţare (1912). Va fi o întâlnire constructivă, o activitate prin care să probăm competenţa şi dăruirea noastră profesională. Dorim ca pentru toţi participanţii la Congresul din Neamţ să fie şi o (re)întâlnire de suflet, o revedere revigorantă, care să ne permită, aşa cum spunea regretatul nostru preşedinte, profesorul Gheorghe Amaicei, să ne încărcăm inimile cu bucurii şi sănătate, pentru activitatea noastră viitoare.

Invitaţii, educatoare, învăţători şi profesori, vor sosi la Piatra-Neamţ în ziua de 25 iulie şi vor fi găzduiţi în campusul Colegiului Tehnic „Gheorghe Cartianu”.

A doua zi vor avea loc şedinţa în plen şi deschiderea lucrărilor acestui congres în prezenţa oficialităţilor locale dar şi a unor invitaţi de la Ministerul Educaţiei şi F.S.L.I.

În ziua de 27 iulie vom porni spre Târgu Neamţ, poposind la Mănăstirea Agapia, Humuleşti, Şcoala Gimnazială Vânători, Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi”, Mănăstirea Neamţ, Parcul Natural Vânători-Neamţ. Programul va cuprinde cursuri/ateliere de formare şi workshopuri organizate de Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ, de Casa Corpului Didactic (CCD) Neamţ, pe teme de actualitate didactică.

Leon Mrejeriu, primul preşedinte al Asociaţiei Învăţătorilor din judeţul Neamţ, caracteriza ţinutul Neamţului ca fiind unul de credinţă, vitejie, de cărturărie şi de artă. Avem convingerea că vom arăta tuturor invitaţilor la Congres că aceste însuşiri nu au dispărut; supravieţuiesc şi datorită nouă, dascălii de astăzi.

Consiliul Director al Asociaţiei Învăţătorilor din Neamţ îi invită pe toţi membrii Asociaţiei, pe colegii inspectori şcolari, directori, învăţători şi profesori să sprijine activităţile Congresului AGIRo.

 Prof. Liviu Constantin RUSU, preşedintele AINT