Miruna Ioana Morțe, șefa de promoție a Liceului de Arte „Victor Brauner”: „Sper că arta mea va fi suficient de puternică pentru a crea o lume mai bună”

Am avut prilejul s-o cunosc personal pe Miruna Ioana Morțe cu ocazia vernisajului expoziției sale personale „Experiențe”, care a avut loc în luna mai, în Sala Cupola a Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu” Neamț. Mi-am dat seama pe loc că este vorba despre un copil care își va făuri în viitor un nume în domeniul artelor plastice. Și cred că nu numai. Spun copil – dar de fapt este o adolescentă pe cât de frumoasă, pe atât de sclipitor de inteligentă, pe cât de sensibilă, pe atât de sigură de sine. O visătoare care speră că arta sa va crea o lume mai bună. CV-ul său este ticsit de premii și distincții la concursuri, olimpiade, expoziții, tabere de pictură din țară dar mai ales din străinătate. Aș cita doar că este și „membru activ al Asociaţiei Culturale „Arte.Ro” din Piatra-Neamţ şi al Atelierului de Arte Vizuale din cadrul Asociaţiei ceea ce înseamnă: voluntar, asistent de manager proiect, leader de grup, trainer, foundraiser, graphic designer”. Aș mai adăuga un nume de profesor și formator: Cristina Petrariu. (Gianina Buruiană)

  Ce este Arta? Ce înseamnă să fii artist?

– Simt că însemnătatea artei nu poate fi cuprinsă și cristalizată pe deplin prin cuvinte. O operă de artă poate fi atât un rezultat al experienței creatoare, purtătoare a unei semnificații profunde, cât și un derivat al jocului sau un experiment. Aș defini-o, însă, ca pe simbioza dintre concept, inspirație și elementele de expresie vizuală, unitate care este menită să transmită un mesaj și să evoce o emoție în privitor. A fi artist înseamnă, în viziunea mea, a te dedica creației și a munci pentru a-ți contura cu fidelitate ideile și sentimentele, astfel încât să produci o schimbare și să trezești un gram de emoție in sufletul celui care are în față creația ta.

  Cum arată începuturile tale într-ale desenului și picturii?

– Pasiunea mea pentru pictură s-a conturat din copilărie, de pe timpul în care îmi desenam jucăriile pe caiete de schițe improvizate. Încă de pe atunci am fost fascinată de culoare, iar în clasa întâi, la îndrumarea doamnei învățătoare Silvia Voaedeș, părinții m-au înscris la cursurile de pictură ale doamnei profesoare Cristina Petrariu. Timpul petrecut în asociație și perseverența mi-au adus în față prima tabără, primele concursuri și cele dintâi premii.

– Cum ai caracteriza-o pe doamna profesoară de pictură Cristina Petrariu?

– Întâi de toate, doamna profesoară Cristina Petrariu este un mentor foarte bun. Știe să pună în valoare calitățile și abilitățile fiecărui elev și să ofere indicații individualizate, totodată încurajându-ne să ne păstrăm originalitatea și viziunea creatoare. Este o fire caldă, altruistă, care își pune elevii pe primul loc și care ajunge ușor la inimile copiilor. Un lucru pe care l-am apreciat întotdeauna la dumneaei este că nu ne-a îngrădit niciodată în norme. Ne-a introdus în lumea artei fără să ne impună o anumită tehnică sau un mod singularizat de a lucra, îndrumându-ne cu răbdare și luptând pentru a ne da șansa să vedem arta din alte unghiuri. Din acest motiv, stilurile elevilor care au evoluat în cadrul asociației sunt unice, reprezentându-ne pe fiecare dintre noi.

– Ce rol a avut Asociația Culturală „Arte. Ro” în dezvoltarea ta profesională? Dar în cea de om?

– Asociația mi-a oferit deschiderea de a învăța și evolua într-un mediu cald. Mi-a dat șansa de a participa la tabere și concursuri internaționale de artă, de a expune și de a coordona grupuri de elevi, atât din țară, cât și din afară. Aceste experiențe m-au determinat să fiu mai sociabilă, să mă implic și să înțeleg ce înseamnă responsabilitatea. Totul a venit la pachet cu oportunitatea de a călători și de a colabora cu artiști din diferite colțuri ale lumii, șansă pe care nu aș fi avut-o dacă nu făceam parte din Asociația Culturală „Arte. Ro”.

–  Care au fost cele mai importante experiențe artistice (tabere, concursuri, expoziții, workshop-uri) care au contribuit la dezvoltarea ta artistică? Cum ar fi fost călătoria ta în zona artei fără ele?

– Din participarea la concursurile de artă din Portugalia, Macedonia și la Festivalul Internațional de Arte „Piatra-Neamț Creativ” a izvorât dragostea mea pentru pictura în plein-air. Reprezentarea asociației și României la expoziții internaționale în Hong Kong, Israel și Turcia m-au ajutat să progresez, să mă conturez ca artist și să îmi promovez lucrările. Fără aceste experiențe, călătoria mea ar fi fost, dacă nu imposibilă, mult mai puțin rodnică. Nu aș fi intuit nivelul elevilor din străinătate și probabil nu m-aș fi mobilizat la fel de mult să îi ajung din urmă. Cea mai recentă realizare care simt că m-a schimbat a fost expoziția mea personală intitulată „Experiențe” care a fost găzduită de Biblioteca Județeană „G. T. Kirileanu” Neamț, în mai 2022.

–  Cât de mult influențează formarea unui tânăr artist prieteniile și colaborările lui cu tineri artiști din alte țări/ de pe alte continente?

– De-a lungul timpului am realizat că este esențial să iei parte la activități de formare și de voluntariat, întrucât, intrând în contact cu alți artiști, experimentezi noi tehnici de lucru, te confrunți cu viziuni diferite de ale tale, de pe urma cărora ai ce învăța. Spre exemplu, energia și viteza elevilor chinezi au avut un rol motivator pentru mine, întrucât m-au ajutat să renunț la modul meu timid de lucru și să abordez contraste mai puternice și culori vibrate. Totodată, peisajele în acuarelă create de ruși mi-au dat curajul să caut a crea un echilibru între spontaneitate și rigoare. Am întâlnit oameni superbi, diferiți, iar cu mulți tineri din Hong Kong, Australia, Ucraina, și Macedonia încă păstrez legătura și vorbesc consecvent.

– Ce rol a avut în formarea ta artistică zona de educație non-formală ( Asociația, Palatul..)? E important tipul acesta de educație?

– Drumul meu artistic în acest mediu non-formal m-a ajutat să îmi depășesc limitele, să experimentez tehnici noi și să colaborez cu tineri mai avansați, care mi-au împrospătat mentalitatea și care mi-au fost modele. Tendința de a rămâne blocat într-o zonă de confort este mare, iar lucrând închis într-un mediu privat, ajungi să fii îngrădit de propriile temeri și să nu mai ai energia de a te orienta spre inedit. În cazul meu, frica era cea de a greși sau de a-mi irosi materialele destul de scumpe. De aceea, lucrul într-un mediu prietenos m-a destins și mi-a dat avântul să abordez subiecte și elemente de expresie noi.

– Ce planuri de viitor ai?

– În vara aceasta voi aplica la Facultatea de Arte și Design din Cluj-Napoca, unde doresc să mă perfecționez în domeniile graficii și istoriei artei. Voi căuta deschideri spre țările vestice și spre Asia, unde domeniul plastic atrage un public mai numeros și are un ecou puternic, pentru a vedea acest domeniu prin alți ochi. Vreau, totodată, ca de-a lungul anilor să absolv și Facultatea de Litere de la Cluj, întrucât limbile străine reprezintă a doua mea mare pasiune. Sper, astfel, să găsesc o modalitate de a întrepătrunde arta plastică cu literatura și limbile străine.

– Cum crezi ca va influența arta pe care o creezi lumea în care trăiești?

– Sper că arta mea va ajunge la sufletul oamenilor și că va fi suficient de puternică pentru a crea o lume mai bună. Mi-aș dori să se materializeze sub forma unui impuls care să ne determine să acordăm mai multă atenție subiectelor cotidiene pe care le neglijăm. Spre exemplu, prin lucrarea mea de atestat intitulată „Globalizare” am urmărit evidențierea impactului pe care snobismul și societatea de consum îl au asupra noastră și am dorit a încuraja individualitatea, îmbrățișarea tradițiilor și promovarea diferențelor culturale dintre oameni. Dacă reușesc, însă, ca prin lucrările mele să înmuguresc emoții în sufletul cuiva, să transmit un mesaj, să schițez un zâmbet sau să inspir tinerii artiști să își urmeze pasiunea înseamnă că mi-am atins obiectivul.

– Ce recomandări și sfaturi ai pentru un copil care are talent artistic și vrea să se dezvolte în acest sens?

– Din punctul meu de vedere, munca, perseverența, originalitatea și talentul sunt elementele cheie care stau la baza formării unui artist de succes. Încurajez cu sinceritate fiecare copil să își urmeze pasiunea, indiferent de descurajările care l-ar putea reține. Abilitățile artistice, stilul și gustul estetic se vor forma cu timpul, iar seriozitatea și sârguința vor fructifica talentul în rezultate valoroase. La început de drum este deosebit de important să ai în vedere fundamentarea bazelor, de aceea recomand urmarea unor cursuri de desen și a unui liceu de arte. Este benefic să înveți noțiuni de perspectivă, despre proporții și despre culoare și să experimentezi cât mai mult pentru a descoperi ce te atrage și ce te definește. De asemenea, contează ca indiferent cât de departe ajungi ca artist, să rămâi modest, cu picioarele pe pământ și să iei în considerare sfaturile date de profesioniști.

A consemnat Gianina BURUIANĂ