marți, aprilie 16, 2024
AcasăActualitateAnsamblul „Musica Viva” și pictorul Ștefan Potop, protagoniștii evenimentului „Citadele culturale nemțene”

Ansamblul „Musica Viva” și pictorul Ștefan Potop, protagoniștii evenimentului „Citadele culturale nemțene”

Pe 2 și 3 iunie 2022, Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț, în parteneriat cu Asociația „Pro Valores” și Casa Culturii „Ion Creangă”  Târgu Neamț, organizează evenimentul „Citadele culturale nemțene”, în fapt o întâlnire sincretică, în care se vor îmbina muzica și arta plastică. Protagoniști vor fi membrii excepționalului ansamblu „Musica Viva” și pictorul Ștefan Potop.

Spectacolele de sunet și culoare vor avea loc după următorul program: joi, 2 iunie, ora 17:00, la sala „Calistrat Hogaș” a Consiliului Județean Neamț; vineri, 3 iunie, ora 17:00, la Casa Culturii „Ion Creangă” din Târgu Neamț.

În programul desfășurat sub genericul „Călătorie în lumea dansului” se vor îmbina opusuri de: Constantin Dimitrescu, Frederic Chopin, Fazil Say, Paul Constantinescu, Manuel de Falla și Bella Bartók, cu lucrări pline de culoare semnate de unul dintre cei mai importanți pictori români, maestrul nemțean Ștefan Potop.

Ansamblul Musica Viva”, fondat în 2005 de către pianista Andreea Butnaru și violoncelistul Florin Mitrea, este  gândit, conceput și realizat ca o manifestare  dinamică a muzicii camerale clasice. Pasiunea  pentru  muzica de cameră a dat naștere, de-a lungul anilor, unor proiecte de succes realizate în țară și în străinătate. Muzicieni cu studii la Berlin, Andreea Butnaru este cadru didactic al Universității Naționale de Muzică din București, iar violoncelistul Florin Mitrea este solist instrumentist și șef de partidă al Orchestrei Naționale Radio. În anul 2019, Ansamblul „Musica Viva” a realizat un compact disc inedit: „O călătorie în secolul XX” – Sonate pentru violoncel și pian de Martinu, Sostakovici și Poulenc.

Pictorul Ștefan Potop s-a născut la Tazlău, județul Neamț, în 1960. A urmat Liceul de Artă din Bacău și Facultatea de Arte Plastice „George Enescu” din Iași, promoția 1987, cu Diploma de licență în profilul Arte Plastice, specializarea Pictură, restaurare. Este profesor la Liceul de Artă „Victor Brauner” din Piatra-Neamț și președinte al Filialei Neamț a Uniunii Artiștilor Plastici din România. Lucrările sale au făcut obiectul unor expoziții personale și de grup, în țară și în străinătate: Piatra-Neamț, Iași, Bacău, București, Chișinău, Veneția, Praga, Bruxelles.

Organizatori: Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț, Casa Culturii „Ion Creangă” din Târgu Neamț și Asociația „Pro Valores”.

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio Trinitas, CooltNeamț, Jurnalmm.ro, Româniapozitiva.ro.

(Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț)

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments