Pentru iubitorii artei plastice din Piatra-Neamț, expoziția „Bucuria culorii și fascinația formei”, autori, Mihai Iațeșen (pictură) și Cosmin Iațeșen (sculptură), deschisă, de la începutul lunii aprilie, la Galeriile „Lascăr Vorel”, reprezintă un valoros fapt cultural.



„Expun două generații, Mihai Iațeșen, artist, profesor și promotor al tradiției, născut la Tg. Neamț, la 9 aprilie 1949, și plecat dintre noi la 16 decembrie 2018 și fiul său, Cosmin Iațeșen, lector univ. dr. la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași. Acum 35 de ani, când eram proaspăt repartizat în învățământul nemțean, unul dintre stâlpii educației plastice, alături de Augustin Cristea, Gheorghe Vadana, Mihai Agape, Dumitru Bezem, Traian Stanciu, era și Mihai Iațeșen”, a spus prof. Ștefan Potop, președintele U.A.P. Neamț.




„Mi-am dorit această expoziție în timpul vieții tatălui meu. Îmi propun să realizez un album în memoria sa care va conține lucrări și evocări ale colegilor de facultate și de la Liceul Tehnologic „Arhimandrit Chiriac Nicolau” din Vânători-Neamț. Chiar dacă lipsește, eu consider că este în permanență cu mine”, a afirmat Cosmin Iațeșen.




„Nu privesc această expoziție ca pe un duplex tată-fiu, ci o privesc ca pe o idee de continuitate. Familia nu s-a gândit la o idee de comemorare, ci la o idee de continuitate, de firesc. Cosmin este un neliniștit, un cercetător, un căutător, un cutezător și un cuceritor. Inteligent, de o culturalitate remarcabilă, el nu se lasă învins decât de simboluri, acestea obligându-l să le găsească refugii sigure, cuiburi de liniște și de neliniște în operele sale. Tatăl său, Mihai Iațeșen, a fost un spirit poliedric, polivalent, transformând mereu pentru sine și semeni „natura naturata” în „natura artifex”, iar școala a fost pentru el un altar, o mănăstire. A făcut asta toată viața, s-a risipit generos în atâtea și atâtea tablouri. Florile artiștilor sunt nepieritoare, nu se ofilesc niciodată. Acesta-i marele miracol al artei”, a menționat prof. Lucian Strochi, critic de artă.





Expoziția va fi deschisă până la 14 aprilie. Următoarea reuniune plastică, programată între 15 și 30 aprilie, va cuprinde lucrările prof. Gheorghe Cuciureanu.
Violeta MOȘU