miercuri, iulie 24, 2024
AcasăActualitateExpoziția „Icoana prin ochii copiilor“, la Biblioteca Județeană

Expoziția „Icoana prin ochii copiilor“, la Biblioteca Județeană

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț găzduiește, în Spațiul Expozițional de la parterul Corpului A, expoziția de pictură „Icoana prin ochii copiilor“. Vernisajul va avea loc marți, 12 aprilie, începând cu ora 17:00

Lucrările sunt realizate de către elevii școlilor gimnaziale Dumbrava Roșie, Cut, «I. Gervescu» Săvinești, «Gheorghe Dumitreasa“ Girov, coordonați de profesoara de arte vizuale Mihaela Zânica. Tehnicile folosite sunt tempera, guașe sau acrilice, creion colorat pe alocuri pe suport de pânză pe sașiu sau pânză cașerată pe carton, câteva lucrări pe suport de sticlă.

Expoziția «Icoana prin ochii copiilor» este dedicată sărbătorilor pascale și am ales subiecte de inspirație religioasă. Multe dintre scenele reprezentate de către elevi în lucrările lor sunt recognoscibile de către cei ce sunt familiarizați cu credința creștină. Această sărbătoare creștină fiind și cea mai importantă dintre cele dedicate creștinătății, fiind legată de Patimile, Răstignirea și Învierea lui Iisus Hristos. Am considerat că este necesară o atenție mai mare asupra alegerii subiectelor, însă elevilor le-am dat libertatea de a realiza scenele respective așa cum au simțit în momentul realizării lor. Au fost folosite pe cât posibil modele arhicunoscute în biserica ortodoxă“, a precizat prof. Mihaela Zânica.

Alături de elevii săi, profesoara și artista vizuală Mihaela Zânica expune trei lucrări cu aceeași tematica religioasă, tehnica folosită fiind acrilic pe pânză. Suportul atipic de pânză nu a împiedicat realizarea lucrărilor după canonul neobizantin practicat în icoana ortodoxă. Subiectele alese pentru cele trei tablouri sunt Iisus după Răstignire, Sfântul Haralambie și Sfânta Familie, ultima fiind o reprezentare mai rar întâlnită în iconografia bizantină.

(Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț)

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments