marți, iulie 16, 2024
AcasăActualitateProf. Dumitrița (Dida) Vasilca a lansat volumul „Taina arlechinului cu 169 de...

Prof. Dumitrița (Dida) Vasilca a lansat volumul „Taina arlechinului cu 169 de nume”

Sala „Teodor Macarie” a Liceului de Arte „Victor Brauner” din Piatra-Neamț, a găzduit, vineri după-amiază (25 martie), lansarea volumului de versuri Taina arlechinului cu 169 de nume, autoare fiind apreciata profesoară de filosofie și istorie Dumitrița (Dida) Vasilca, în prezent cadru didactic la Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu”. Apărută la Editura Egal din Bacău (consilier editorial, conf. univ. dr. Ioan Dănilă), aceasta este a cincea carte de autor a Dumitriței Vasilca, după „Aproape Amintiri” (1997), „Ducatul inocenței” (2003), „Colecția de zmeie” (2014) și „Jurnalul seniorilor” (2019).

Despre Taina arlechinului cu 169 de nume, dedicată tuturor prietenilor mei, care m-au ajutat să devin ceea ce am fost și cărora le datorez faptul că mai sunt!, autoarea a explicat că a simțit nevoia unei expuneri mărturisitoare riscantă, ca să liniștesc gândurile ascunse și nu, nu regret nimic. E un exercițiu al cuvintelor, nu e poezie, nu sunt versuri; e pur și simplu un joc al suflețelului meu metafizic. (…) Într-o lume cu măști, am simțit nevoia unei devoalări autentice, ca să asigur o amintire sinceră în inimile celor care m-au văzut și m-au auzit fără pretenția de cunoaștere…

Și-au mai adus concursul la realizarea acestei cărți conf. univ. dr. Mihaela Spiridon (referent artistic și tehnoredactare), psihologul Alina Pachițeanu (lector și consilier de specialitate), Adrian Mihăeș (editare copertă) și artistul plastic Vasile Filip (acuarelă „Arlechin”).

Pentru mine, ziua de astăzi este o sărbătoare și mă bucur că, într-un fel sau altul, am contribuit la toate cele cinci cărți ale sale. A fost o colaborarea care mie mi-a plăcut foarte mult. Nu ne-am întâlnit de foarte multe ori, dar am vorbit aceeași limbă. A fost o situație ideală. Cartea aceasta are suflet. Ne-a spus că e ultima, dar noi n-o credem. Deja are în lucru un nou volum, „Fluturele pieton”, a spus conf. univ. dr. Mihaela Spiridon.

Cărțile ei și lansările acestor cărți sunt un prilej de a-și aduna prietenii, de a-i aduna pe „didofili” în aceeași încăpere. Dida nu vrea să intre nici în istoria literaturii, nici în sistemul literar, nici nu vrea să fie validată de sisteme literare, ea vrea să se bucure împreună cu prietenii ei și să împărtășească din ceea ce este ea. O să observați un bricolaj prin tot felul de teme, e greu pentru Dida să se hotărască la o anumită linie tematică sau imaginară. E o gamă foarte variată. Aș opta, totuși, pentru o temă pe care o regăsim în majoritatea poemelor și anume tema iubirii aproapelui, tema dragostei de ceilalți, a menționat scriitorul Adrian G. Romila.

Participanții s-au bucurat și de momentele muzicale susținute de Ștefan Cozma (acordeon), Mattia Bax (marimba) și Teodor Petrea (pian), toți trei fiind elevi ai Liceului de Arte „Victor Brauner” (director, prof. Carmen Corlățeanu).

Născută la 11 aprilie 1962, Dumitrița Vasilca a absolvit Liceul Pedagogic „Gheorghe Asachi” din Piatra-Neamţ, secția Învățători (1981), Facultatea de Istorie-Filosofie, secția Filosofie-Istorie (1985) și Masterul „Filosofie creștină și dialog cultural” (2007), la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași.

Violeta MOȘU; Foto: Ioan Clopoțel.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments