miercuri, iulie 24, 2024
AcasăActualitateArcadie Răileanu - fascinația acuarelei

Arcadie Răileanu – fascinația acuarelei

După expoziția de acuarelă organizată în Sala Cupola a Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu”, artistul plastic Arcadie Răileanu a revenit, de la mijlocul acestei săptămâni, în atenția publicului iubitor de frumos. În noua sa reuniune acuarelistică, găzduită de această dată de Sestri Art Gallery (str. Borzogheanu, nr. 4), pictorul basarabean oferă încă o imagine a potențialului său creator, ce trebuie cunoscut și recunoscut ca atare.

Pentru mine, acuarela, de multe ori, e o relaxare, e o stare de liniște. Acuarela mă ajută să intru în zona picturii „grele”. Știți cum e, până a face simfonii, e bine să interpretezi și un cântec popular. E o tehnică foarte greu de stăpânit, însă cei care posedă cunoștințe temeinice în domeniul acesta pot face față cu mult succes graficii sau picturii monumentale, a menționat Arcadie Răileanu.

Emil Nicolae, critic de artă, a spus că acuarela este un refugiu sufletesc pentru Arcadie Răileanu. În această expoziție avem și culoare de apă, și transparențe, și provocări. Acuarela impune spontaneitate, e mai aproape de sentiment, de stare, de efectul psihic și acum, că-i primăvară, o expoziție de acuarelă e primită cu bucurie.

Arcadie Răileanu s-a născut la 28 noiembrie 1950, la Petreni, în Republica Moldova. A absolvit Institutul Politehnic din Chișinău, Facultatea de Construcții Urbane, specialitatea Arhitectură. A debutat în 1992, în Chișinău, la Expoziția UAP Moldova. Prezență constantă în spațiul cultural de la noi, a obținut, în 1999, Premiul I la Bienala Națională „Lascăr Vorel“, secțiunea pictură. Arcadie Răileanu a primit în 2018 titlul „Artistul anului“, distincție acordată de Uniunea Artiștilor Plastici din România, Filiala Neamț.

Violeta MOȘU; Foto: Florin Mihai și Doina Cecilia Iordăchescu.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments