miercuri, iulie 24, 2024
AcasăActualitateAniversarea Clubului de franceză, la Biblioteca Județeană

Aniversarea Clubului de franceză, la Biblioteca Județeană

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț organizează aniversarea a cinci ani de la înființarea Clubului de franceză, marți, 21 septembrie 2021, ora 17:30, la sediul central.

Cu acest prilej vor fi rememorate cele mai frumoase momente ale clubului din cei cinci ani de existență și, totodată, vor fi aduse mulțumiri doamnei profesoare Elena David, partener esențial și moderator de dialog, precum și tuturor participanților și colaboratorilor, fără de care acest proiect nu ar fi fost posibil.

Evenimentul se va concretiza într-o dezbatere tematică demonstrativă în limba franceză, moderată de prof. Elena David, care va deschide tema generală a noului sezon al Clubului de franceză, Personalități românești contemporane în spațiul cultural francofon. Conversația va fi completată cu video-selecțiuni documentare, precum și cu momente muzicale interpretate de elevi de la Liceul de Arte „Victor Brauner“ Piatra-Neamț – invitați speciali.

Activitatea va avea loc în spațiul generos oferit de Sala Cupola a bibliotecii județene, cu respectarea tuturor măsurilor legale de sănătate publică.

Participarea este gratuită.

Clubul de franceză este un club de conversație în limba franceză, ce se derulează în cadrul Filialei de Carte Străină a Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu“ Neamț din septembrie 2016, în parteneriat cu profesor Elena David, moderator de dialog și voluntar în proiect. Clubul de franceză are ca scop promovarea limbii și culturii franceze prin conversații pe teme și subiecte diverse și atractive din spațiul cultural francez și francofon, în ambianța primitoare a bibliotecii, unde participanții își exersează și își consolidează cunoștințele lingvistice, în timp ce dezbat tema propusă, împărtășesc idei, află și învață lucruri noi. Publicul țintă căruia i se adresează este reprezentat de pasionații limbii și civilizației franceze, precum și de persoanele interesate de cultură și frumos, de toate vârstele.

În decursul celor cinci ani de desfășurare neîntreruptă a Clubului de franceză au participat la întâlnirile săptămânale peste 100 de persoane, copii, tineri și adulți, din plăcerea de a conversa, de a cunoaște, a învăța, a socializa, a împărtăși gânduri, în cadrul elevat și plăcut al bibliotecii.

Subiectele supuse dialogului sunt, de fiecare dată, incitante și atrag prin varietate și inedit: educație, cultură și identitate în lumea de azi, frumosul cotidian, privire și contemplare, itinerarii culturale în țări francofone, omagierea unor personalități literare, artistice și științifice, concerte și momente lirice, aniversarea unor zile internaționale importante, evocarea unor evenimente și festivaluri cu ecou mondial ș.a.

Activitatea clubului a continuat și în timpul pandemiei declanșate de noul coronavirus, în mediul online (Clubul de franceză online), prin postări săptămânale pe pagina de Facebook a Filialei de Carte Străină, cu teme de interes propuse de prof. Elena David, răspunzând, astfel, solicitărilor venite din partea membrilor clubului, de a menține legătura culturală care s-a format de-a lungul acestor ani.

Noile întâlniri ale Clubului de franceză vor continua săptămânal, începând din data de 28 septembrie, în fiecare marți, de la 17.30 la 18.30, cu prezență fizică, la Filiala de Carte Străină, sau in format online, pe pagina de Facebook a filialei, cu respectarea măsurilor legale de sănătate publică.

Joyeux anniversaire!

(Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț)

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments