Cineastului pietrean Tudor Vladimir Panduru i-a fost decernat Premiul UCIN pentru Imagine

Tudor Vladimir Panduru a câștigat, în această seară (20 septembrie), premiul decernat de Uniunea Cineaștilor din România (UCIN) pentru imaginea filmului Malmkrog, în regia lui Cristi Puiu.

Tudor Vladimir Panduru este un director de imagine reprezentativ pentru generația sa, co-semnatar al unor momente de vârf ale actualei filmografii românești. S-a născut la Piatra-Neamț, la 10 septembrie 1989 și este absolvent al UNATC, secția imagine de film, promoția 2011. Imaginea unor filme de succes, precum BacalaureatHawaiiFamilia mea fericităMalmkrog, documentarul Cinema, mon amour sau, mai nou, lungmetrajele Tata mută munții și Întregalde, care au avut recent premiera și la Piatra-Neamț, poartă semnătura sa.

Filmul Malmkrog, în regia lui Cristi Puiu, a primit Marele Premiu și Trofeul UCIN. Pentru aceeași producție cinematografică, s-au mai acordat: Premiul pentru interpretare masculină, rol secundar (István Téglás), Premiul pentru Costume (Oana Păunescu), Premiul pentru Decor (Cristina Barbu).

În cadrul Galei UCIN, Gianina Cărbunariu, directoarea Teatrului Tineretului din Piatra-Neamț, a câștigat Premiul pentru Scenariu, împreună cu Radu Jude, pentru filmul Tipografic Majuscul.

Evenimentul, ajuns la ediția a 49-a, s-a desfășurat în această seară (20 septembrie) la Opera Națională din București și reprezintă recunoașterea celor mai importante producții autohtone pentru anul 2020.

Juriul, prezidat de academicianul Răzvan Teodorescu, a fost alcătuit din actriţa Tora Vasilescu, criticul de film Mihai Fulger, directorul de imagine Gabriel Kosuth și regizorul Doru Niţescu.

Violeta MOȘU