Prof. Theodor Macarie, omagiat la Liceul de Arte „Victor Brauner”

Liceul de Arte „Victor Brauner”, în colaborare cu Centrul pentru Cultură și Arte  „Carmen Saeculare”, Neamț organizează vineri, 16 iulie 2021, începând cu ora 18:00, în sala de concerte a liceului de la Corpul A – sală care poartă, generic, numele fostului dascăl emerit al liceului, Theodor Macarie – un spectacol dedicat memoriei domnului profesor.

Profesorul Theodor Macarie s-a născut la 12 ianuarie 1935 în satul Duda din raionul Huși, județul Vaslui. A urmat cursurile Liceului de Arte „Octav Băncilă” din Iași, secția instrumentală – trompetă. În anul 1956 este admis cu notă maximă la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București, la secția interpretare instrumentală – trompetă.

După primul an de Conservator, din cauza unei pareze la buză, este nevoit să se transfere la secția de muzicologie, devenită ulterior secție de pedagogie muzicală. A studiat sub îndrumarea maeștrilor Ioan Șervezi, Alexandru Pașcanu, Vinicius Grefiens, Victor Giuleanu, Maria Cernovodeanu, Paul Constantinescu.      

În anul 1961 a absolvit studiile Conservatorului ca șef de promoție. I se oferă un post de asistent universitar la Conservator, dar este nevoit să aleagă între cariera universitară și iubirea vieții lui, Ana, colega de facultate. A ales iubirea. Pe 20 iulie 1961, s-a căsătorit cu cea care urma să-i fie alături pentru tot restul vieții, atât pe plan personal, cât și profesional, Ana Macarie, care îi va dărui doi copii (Cătălin și Florin). În urma acestei alegeri, este repartizat, tot în 1961, împreună cu soția dânsului, la Școala de muzică din Piatra-Neamț (înființată cu un an înainte). Încă din primul an s-a remarcat în activitatea didactică prin înființarea unei orchestre simfonice cu elevi ai claselor primare, fapt inedit în România. Din 1962 devine – cu dispensă de vârstă și vechime – director al Școlii de Muzică din Piatra-Neamț, iar în anul 1968 este numit inspector școlar de specialitate în județul Neamț. În anul 1969, în urma desființării școlilor de muzică, din cauza unor reforme instituționale, a fost transferat ca profesor de muzică la Școala nr. 3 din Piatra-Neamț; în același an, a fost numit director la Școala Populară de Artă din Piatra-Neamț, de unde își va da demisia după 2 ani. În anul 1991, odată cu înființarea Liceului de Artă din Piatra-Neamț, devine profesor la catedra de Teorie și solfegii. În anul 1997, iese la pensie, dar va continua să predea în calitate de colaborator al Liceului până în anul 2002, când se îmbolnăvește. În anul 2004, pe 26 ianuarie, la vârsta de 69 de ani este răpus de o boală necruțătoare.   

În timpul activității sale profesionale, timp de 42 de ani a fost profesor de teorie și solfegii, dirijor de orchestră și de cor, orchestrator, compozitor.  

Prin activitatea sa muzicală a urmărit modernizarea învățământului prin promovarea muzicii universale și românești. Pentru toți cei care i-au fost elevi, domnul profesor Theodor Macarie a însemnat nu numai un pedagog de excepție, ci și un mentor, un maestru atât al muzicii, cât și al artei de a trăi frumos. Firea sa veselă, optimistă, cu rare momente de tristețe, a dat aripi elevilor care au avut șansa să îl întâlnească și să îl aibă profesor. Dovadă stau nume importante ale artei interpretative, atât din România, cât și din afara țării, care i-au fost elevi.

În programul spectacolului care îi este dedicat, momentele muzicale vor fi oferite de: Mihaela Tistu-Micu (violă), Bianca Podosu (vioară), Ionuț Zamă (trompetă), Ciprian Vasiliu (clarinet), Ana Martia Lupchian (pian), Denis Samson (țambal), Daniela Giurgiu (euritmie), Ana-Maria Tanasă (pian). Ne vom bucura și de prezența muzicienilor îndrumați de domnul profesor Theodor Macarie: soprana Anda-Louise Bogza, conf. univ. dr. Vasilica Stoiciu Frunză, conf. univ. dr. Radu Oțel. Transmit amintiri despre domnul profesor soprana Cellia Caterina Costea, dirijorul Alexandru Iosub, realizatorul de emisiuni culturale Claudia Robu, contrabasistul Marius Mihăilă, flautistul Grațian Papara, violonistul și dirijorul Lucian Roșu,  violonistul Ciprian Sicinschi, chitaristul Gabriel Maga.

Iuliana Mușetescu, fostă elevă a liceului, actriță, doctor în teatru și artele spectacolului, sufletul acestui eveniment la care a reușit să adune colegi din țară, dar și de peste mări și țări, cea care a conceput spectacolul omagial TheoDor – „darul lui Dumnezeu”, va da glas versurilor potrivite momentelor muzicale și va acompania la pian „Balada” lui Ciprian Porumbescu.

Vă așteptăm cu drag!

(Liceul de Arte „Victor Brauner”)