Pictorul Arcadie Răileanu a lansat primul album de artă

Dublu eveniment în viaţa artistică pietreană! De curând, plasticianul Arcadie Răileanu a organizat o expoziţie de pictură, la Sestri Art Gallery, prilej cu care a lansat și primul album de artă pe care l-a dedicat maeștrilor Mihai Grecu și Andrei Sârbu. Prezență originală în spațiul cultural de la noi, Arcadie Răileanu a primit în 2018 titlul de „Artistul anului”. Distincția i-a fost acordată de Uniunea Artiștilor Plastici din România, Filiala Neamț.

Mă bucur ori de câte ori un artist își scoate un album, pentru că este o confirmare a mitului cărții. Un astfel de album e un vehicul mai eficient pentru opera plastică chiar decât muzeul. Acest album se rostogolește în biblioteci, în librării, la prieteni, la familie și transportă imaginile inventate, visate de Arcadie Răileanu peste tot, ceea ce un tablou nu poate să o facă”, a precizat scriitorul Emil Nicolae, critic de artă.

Apărut la Editura Cetatea Doamnei, albumul este prefațat de scriitorul Mircea V. Ciobanu. „Ca orice om care a mâncat toată viața mai mult cultură pe pâine, Arcadie Răileanu și-a topit, într-un fel sau altul, vasta experiență culturală și existențială în lucrările sale”.

Ec. Carmen Nastasă, directoarea Centrului pentru Cultură și Artă „Carmen Saeculare” Neamț, i-a înmânat artistului o diplomă aniversară, în semn de recunoștință și apreciere. „Vă mulțumim pentru tot ce am învățat de la dumnevoastră și pentru colaborarea foarte frumoasă pe care am avut-o”, a menționat Carmen Nastasă.

Albumul îl datorez unor prieteni și le sunt recunoscător. Locul pentru pictura abstractă parcă mi-a fost rezervat. Lucrurile au mers bine până acum și sper să meargă în continuare. Să știți că nu m-am lenevit, după ce m-am pensionat de la Școala Populară de Artă. Am făcut multe expoziții, lucrez zilnic, atelierul este exploatat la maxim”, a afirmat Arcadie Răileanu.

Violeta MOȘU

„Experiențele școlii rusești în spiritul căreia s-a format și câștigurile artei românești au devenit o originală sinteză stilistică între reflexivitatea primilor și spontaneitatea celor din spațiul românesc. (…) Compozițiile anilor din urmă au cedat vremelnic în favoarea structurării imaginii în planuri muzical îmbinate, încât ele lasă impresia unei cerebralități detașate și pozitive. În ansamblu, pictorul are argumentele profesionalismului și bucuria de a fi urmat în artă de admiratorii fideli…” – Valentin Ciucă, critic de artă.

„Arcadie Răileau e absolut conștient de „calibrul” talentului său, de profunzimea și proporțiile pe care le poate atinge actul creator. (…) Căci picturile lui A. Răileanu se cer examinate în grup. Fără a-și subaprecia valoarea lor aparte, ele se doresc întrunite într-un ansamblu. Abia atunci ne dăm seama de proporțiile și diversitatea „improvizațiilor” sale” – Mihai Ștefan Poiată, scriitor, cineast.

„Răileanu împroașcă în noi cu bulgări de naivitate și optimism, și, deși bulgării aceștia sunt abstracți, te miri câtă Bucurie poate da celor care vor Bucurie pentru mica noastră Basarabie” – Andrei Vartic – regizor de teatru.

„Pentru Arcadie Răileanu, pictura este ca o necesitate interioară, ca un exercițiu de mers funambulesc între vis, realitate și aparență, ca un mod de a rămâne în jocul vieții” – Ioan Serendiuc, comentator de artă.