Școala nr. 3, situată în centrul orașului, și-a deschis porțile la 15 septembrie 1964. Numită de „8 ani”, aceasta cuprindea 24 de săli de clasă, iar de pregătirea celor 850 de elevi se ocupau 48 de cadre didactice.
„Copiii şi părinţii au fost întâmpinaţi cu cuvinte calde de către tovarăşii Maria Văideanu, directoarea adjunctă a şcolii, şi H. Goldstein, vicepreşedinte al Comitetului executiv al sfatului popular. Cei mai noi elevi, cei din clasa întâi, au fost primiţi cu flori de colegii lor mai „vârstnici”, elevii din clasa a II-a. Apoi a fost tăiată panglica albă şi elevii au intrat în şcoala modernă, dar al partidului ca şi manualele aranjate cu grijă pe bănci. Au predominat florile: gladiole, trandafiri, garoafe, oferite de copii constructorilor, profesorilor, organelor de partid şi de stat”. (Flacăra, p.1, 16 septembrie 1964)
În sala de sport, primele ore de educație fizică s-au desfășurat odată cu începerea anului școlar 1971-1972. La 14 iulie 1971, ziarul Ceahlăul consemna: „La Școala nr. 3 din Piatra-Neamț, construcția unei moderne săli de sport se află în stadiu avansat. Tot aici, se construiesc două ateliere, de tâmplărie și lăcătușărie, ce vor fi folosite de elevi în timpul orelor de practică. Noile obiective, pentru care s-au investit peste 500.000 de lei, vor fi date în folosință la 1 septembrie 1971”.
Precursoarea Școlii nr. 3 a fost Școala Israelită, amintită în „Anuarul oficial al Ministerului Instrucțiunii Publice” din 1897. Pe atunci, directorul ei era Avram Sternberg, absolvent al Gimnaziului Real din Piatra-Neamț.
Violeta MOȘU