duminică, iunie 16, 2024
AcasăActualitatePlastică - Prof. Dan Dascălu-Radu expune la C.A.R. Pensionari

Plastică – Prof. Dan Dascălu-Radu expune la C.A.R. Pensionari

Model de profesionalism și implicare, profesorul de educație fizică Dan Dascălu-Radu, fost schior de performanță al Școlii Sportive de Elevi din Piatra-Neamț, este autorul unei frumoase expoziții de pictură deschisă miercuri, 14 august, la Galeria de Artă „Gheorghe Vadana” a Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor. Sunt expuse uleiuri care dovedesc o accentuată predilecție a autorului pentru peisaj.

Văd aici lucrări în care simțul cromatic există și e foarte bine folosit, mai ales în peisajele de toamnă. Este o expoziție frumoasă, este o provocare artistică, sunt lucruri reușite și-l felicităm pe domnul profesor”, a declarat criticul de artă Emil Nicolae.

Teatrologul Gheorghe Hibovski a fost coleg de clasă cu Dan Dascălu la Liceul „Petru Rareș”.

Dan Dascălu pictează așa cum pescuiește, așa cum vorbește cu albinele sale, așa cum conviețuiește cu vecinii: dăruindu-se cu tot ce are. E mai bine să fii imitator sau să fii imitat? Eu cred că Dan Dascălu este un imitator cinstit, autentic și merită toate aprecierile noastre, mai ales că are simțul culorii și pictează bine. Eu am ce am cu unii pictori consacrați care repetă experiențe de acum 60-70 de ani, experiențe care la vremea respectivă erau experimente și ni le prezintă nouă astăzi ca experimente la zi. Ori asta mi se pare impostură. Începând cu secolul al XIX-lea, când a dispărut referentul, s-a deschis poarta mare pentru impostură. Vin impostorii grămadă și intră pe ușa din față și lucrările lor se vând cu sume colosale pe care le umflă criticii. Nu la noi, în alte părți. Nu văd nicio diferență între a imita natura și, de exemplu, a face portrete, după fotografie, după model viu, cum fac unii consacrați de la noi. În esență, tot imitație este”.

Și prof. Neculai Urdă, fostul director al Școlii din Girov, este un prieten statornic al lui Dan Dascălu-Radu. „Am venit cu drag la acest vernisaj pentru că Dănuț Dascălu este un profesor deosebit. Un profesor care 24 de ore din 24 a gândit sau a trăit în școală. Expozițiile sale, cu teme școlare, au înnobilat, de-a lungul anilor, toate holurile Școlii din Negrești. Dan Dascălu este un exemplu de omenie, tenacitate și totală dedicare”.

Despre expoziția sa de debut, Dan Dascălu-Radu a declarat: „Tablourile nu-s noi, sunt realizate în decurs de mai mulți ani. Eu pictez de plăcere, mai mult iarna, îmi place pictura clasică. Vernisajul a fost frumos, a fost emoționant… un moment de neuitat. Descoperim despre noi lucruri neștiute, nebănuite, redescoperim despre noi lucruri uitate, amintiri dragi prăfuite… Și toate, datorită unui pretext oarecum banal, niște culori puse pe o pânză în timpul liber, ca să scapi de plictiseală, de spaima că viața trece, fuge ca vântul și ca gândul, de încălzirea globală, de asteroidul care vine, de marele cutremur al lui Hâncu, de poluare, de chimicalele pe care le băgăm în noi forțat sau cu o inconștiență veselă… O expoziție de pictură, printre altele, rămâne una din puținele oaze în această lume nebună, nebună, nebună… O oază în care ai fericitul prilej de a trage o gură de aer proaspăt, o gură din apa vie, curată, cristalină… O oază în care mai există prietenie, generozitate, frumusețe, sinceritate… omenie. Mulțumesc din suflet tuturor celor care au răspuns invitației, mulțumesc și celor care nu au răspuns. Poate data viitoare, pentru că domnul Hibovski m-a invitat să expun la Teatrul Tandem și nu mă pot prezenta cu aceleași tablouri, trebuie să fac altele noi”.

Expoziția poate fi vizitată până la mijlocul lunii viitoare.

Violeta MOȘU

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments