duminică, iunie 16, 2024
AcasăActualitateGrupul „4 Plus” și invitații expun la Muzeul de Artă din Piatra-Neamț

Grupul „4 Plus” și invitații expun la Muzeul de Artă din Piatra-Neamț

Complexul Muzeal Județean Neamț și Uniunea Artiștilor Plastici din România, Filiala Neamț, vă invită la vernisajul expoziției de artă plastică a grupului „4 Plus” și invitații,  joi, 22 august, cu începere de la ora 17:00. Evenimentul va fi găzduit de Muzeul de Artă din Piatra-Neamț. Prezentarea critică va fi realizată de scriitorul Emil Nicolae și pictorul Liviu Suhar.

Genul proxim și diferența specifică

În urmă cu ceva timp am luat act de constituirea în spațiul cultural al Moldovei a unei noi grupări artistice, după modelul Grupului celor patru din perioada interbelică unde s-au manifestat N.N.Tonitza, Ștefan Dimitrescu, Francisc Șirato, și Oscar Han, cu scopul de a realiza tabere de creație estivale într-o necesară solidaritate artistică și de a expune împreună. Mihail Gavril, artist originar din Antilești, localitate de lângă Fălticeni, a invitat alți trei confrați cu care împărtășește idealuri estetice comune spre a configura o grupare unită prin idealuri și afinități elective. Rodul acestor tabere de creație s-a împlinit în expoziții comune deschise la Suceava, Iași sau București având ca finalitate promovarea comună a imaginii despre creativitatea unui spațiu spiritual atestat prin celebrii antecesori trecuți de mult în conștiința națională.

Mihail Gavril, Dumitru Bostan Jr., Mihail Voicu, Niculai Moroșan, s-au reunit cu sentimentul solidarității de breaslă și al unor idealuri artistice cu dorința expresă de a fi împreună și de a rămâne permanent diferiți. Nu au lansat vreun insurgent manifest estetic, fiecare simțind nevoia celuilalt, dar și pe aceea de a ramâne permanent singular în modul său de gândire și expresie. Expozițiile lor au dovedit oarecum paradoxal că numai atunci când ești impreună cu ceilalți poți fi cu adevărat singur. O solitudine împărtășită în dialogul cu fastul naturii moldave și al meditațiilor profunde. Genul proxim îi unește, diferența specifică îi individualizează.

Valentin Ciucă

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments