joi, iunie 13, 2024
AcasăActualitate„Ceahlăul s-a aflat la înălțimea… Alpilor!” - 20 de ani de la...

„Ceahlăul s-a aflat la înălțimea… Alpilor!” – 20 de ani de la dubla istorică dintre Ceahlăul și Juventus Torino

18 iulie 1999… În urmă cu 20 de ani, orașul Piatra-Neamț era conectat în totalitate la febra celui mai important meci din istoria clubului de fotbal Ceahlăul. Galben-negrii dădeau piept, pe propria arenă, cu celebra echipă italiană Juventus Torino, în turul al treilea al Cupei UEFA-Intertoto.

Jucătorii lui Viorel Hizo au ajuns să întâlnească „Bătrâna Doamnă”, după o dublă victorie repurtată în fața lituanienilor de la Ekranas Panevezys și a bosniacilor de la N.K. Jedinstvo Bihac.

Căpitanul Ovidiu Marc avertiza că vestiţii jucători italieni n-o să aibă un meci uşor la Piatra-Neamț. „Vom evolua cu o echipă mare, de veritabili profesionişti, de la care avem numai de învăţat. Evident, cu toată dăruirea şi elanul de care suntem capabili. În fond, n-avem nimic de pierdut, ci dimpotrivă”.

Preşedintele Gheorghe Ştefan miza pe drepturile de publicitate. „Firmele care vor să-şi pună panouri publicitare vor trebui să plătească 1.000 de dolari pentru fiecare panou. Tot în ideea de a mai rotunji bugetul şi de a acoperi ceva din deplasarea la Cesena, acolo unde vom disputa returul, s-a decis ca fiecare doritor a sta la tribuna oficială să plătească 300.000 de lei, evident, prioritate având sponsorii echipei. Am refuzat o ofertă foarte tentantă de a disputa ambele meciuri în Italia. Am vrut să oferim nemţenilor posibilitatea de a vedea pe viu echipa Juventus şi sunt convins că nu vom fi dezamăgiţi”.

Biletele au costat între 50.000 şi 100.000 de lei, în funcţie de locul din stadion și a fost mare bătaie pe ele. Pentru a respecta normele UEFA, clubul nu a putut vinde mai mult de 11.250 de tichete la acest meci. „Cereri mari de bilete, zeci de intervenţii din toate părţile, telefoanele clubului blocate, toată lumea stresată – aceasta era atmosfera la club”.

Sâmbătă, 17 iulie 1999, începând cu ora 19:00, în faţa hotelului Central din Piatra-Neamț, echipa Juventus Torino a fost aşteptată de peste 300 de oameni.

Până la venirea autocarului echipei, aplauzele celor prezenţi s-au îndreptat către mirele şi mireasa care urmau să-şi serbeze căsătoria în restaurantul hotelului. A venit şi autocarul, însoţit de aplauze şi urale, dar şi de încurajări adresate echipei noastre şi de două sau chiar trei degete ridicate, arătate celor de la Juventus, mai ales după ce lumea s-a convins că o parte dintre marile vedete n-au onorat publicul nemţean. Primul a coborât din autocar antrenorul Carlo Ancelotti, care nu prea ştia ce e cu pâinea şi sarea de la uşa hotelului şi a acceptat, în cele din urmă, gestul de maximă ospitalitatea al patronilor hotelului, Gigi şi Nelu Roca. Imediat a coborât şi unul dintre directorii sportivi, pe care TVR Iaşi i-a confundat cu Ancelotti în trasmisiunea realizată de la aeroportul din Bacău, pentru ca apoi, în aplauzele celor care se uitau la fotbal când vedeam campionatele mondiale pe Pietricica, să-şi facă apariţia celebrul Roberto Bettega, președintele italienilor. Cu mai puţin păr ca în 1982, când a câştigat titlul suprem, dar cu aceeaşi distincţie etalată pe gazon, Bettega a trecut rapid prin cordonul de jandarmi prost îmbrăcaţi şi destul de apatici faţă de restul privitorilor. Au urmat jucătorii, iar încercările noastre de a-i recunoaşte s-au soldat cu eşecuri în majoritatea cazurilor. Tacchinardi, Ferrara, Van der Sar, micuţul Pessotto şi mascul Kovacevici au fost singurii care mai stârneau ceva murmure”.

Ceahlăul-Juventus (tur): 1-1 (1-0)

Au marcat: Scânteie ’27 / Tacchinardi ’58

Stadion „Ceahlăul”, teren foarte bun, timp excelent, peste 11.000 de spectatori.

Formaţiile: Ceahlăul – Cîmpeanu – Atomulesei (’64 Şoimaru), Grozavu, Alistar (’67 Baldovin), Perjă – C. Ilie, M. lonescu, Marc, Pantazi – Enache (’73 Solomon), Scânteie.

Juventus – Van der Sar – luliano, Ferrara, Tudor – Bachini (’63 Zambrotta), Birindelli, Tacchinardi, Pessotto, Perrota – Kovacevici, Amoruso.

Şuturi la poartă: 4-8, pe poartă 1-3. Cornere: 8-5.

Cartonaşe galbene: Pantazi, Baldovin, Grozavu (suspendat pentru retur) / Perrota, Tacchinardi, luliano, Ferrara.

„Meciul a avut două părţi distincte, foarte uşor de delimitat de pauza dintre cele două reprize. În prima parte Ceahlăul a jucat cu multă convingere şi aplomb şi a rezultat o superioritate a echipei noastre în ce priveşte posesia balonului. Echilibrul a constat, în această primă repriză, în numărul acţiunilor de poartă şi în faptul că cele două echipe şi-au cam împărţit dominarea teritorială. (…)

Marele gol în poarta celebrului Van der Sar a venit în minutul 27. C. llie a scăpat pe contraatac, pasa n-a ajuns la Enache, fiind deviată în corner, tot llie a executat excelent cornerul şi Scânteie, nemarcat, a înscris cu capul de pe picioare, fără să fie nevoie de săritură. Tribunele au explodat, pur şi simplu: Ceahlăul marcase în poarta lui Juventus un gol istoric! (…)

A doua repriză a început destul de prost pentru noi şi oaspeţii au simţit că ai noştri ar fi foarte mulţumiţi cu acest fragil 1-0 şi au jucat în consecinţă. Invitaţi la joc de gazde care s-au retras în apărare, italienii s-au aruncat spre poarta lui Câmpeanu şi ocaziile s-au ţinut lanţ la poarta Ceahlăului. (…)

Golul oaspeților vine după o fază de-a latul, în minutul 58. Bachini cară mingea spre centru, se întinde şi o pasează, cu noroc, la Tacchinardi iar acesta prinde un şut de zile mari, cu exteriorul din alergare şi trimite mingea în vinclu”.

Fluierul final i-a bucurat pe toţi cei prezenţi la meci, jucători, spectatori şi conduceri tehnice. Echipa Ceahlăul a părăsit terenul neînvinsă şi acest lucru a însemnat foarte mult.

Carlo Ancelotti, antrenor Juventus: „A fost un meci greu pentru noi, dacă avem în vedere momentul în care se află echipa noastră cu pregătirea şi ritmul în care s-a jucat în prima repriză. Rezultatul este just pe ansamblul meciului şi apreciez că cele două formaţii şi-au împărţit superioritatea. La Cesena nu vor juca Zidane şi Del Piero, dar îi voi convoca pe Inzaghi, Davids şi Montero. Nu cred că se pune problema calificării”.

Viorel Hizo, antrenor Ceahlăul: „Ceahlăul a făcut o primă repriză bună, în care am avut şase cornere şi am marcat un gol. În a doua repriză s-au speriat la gândul că pot învinge Juventusul şi s-au mai domolit. Cu puţină şansă, acest meci putea fi câştigat de Ceahlăul, dar n-am nici un motiv să fiu nemulţumit de acest egal. Am reuşit, prin organizarea jocului, să nu pierdem acest meci. Mi-a lipsit foarte mult Botez, un jucător cu o capacitate tactică deosebită, iar în retur îmi va lipsi Grozavu. Nu-mi fac nici un fel de iluzii în privinţa calificării, dar nu vom pierde ruşinos la Cesena, de asta vă asigur”.

Formată din 87 de persoane, delegația pietreană a luat drumul Italiei vineri, 23 iulie, la ora opt şi jumătate, manșa retur fiind programată a doua zi, cu începere de la ora 18:00, pe stadionul „Dino Manuzzi” din Cesena. „Prima de joc stabilită pentru cele două manşe ale întâlnirii cu Juventus pare destul de substanţială pentru ai noştri, putând ajunge la 15 milioane de lei de jucător. Asta în cazul în care Ceahlăul nu se va face de râs la Cesena”, spunea președintele Gheorghe Ştefan.

Juventus-Ceahlăul (retur): 0-0

Stadionul „Dino Manuzzi” din Cesena; timp ideal pentru fotbal; teren foarte bun; spectatori circa 15.000.

Formațiile: Juventus: Van der Sar – Mirkovic, Ferrara, luliano – Zambrotta (min. 90 Birindelli), Tacchinardi, Oliseh, Davids, Henry (min. 81 Pessotto) – Kovacevici, Amoruso.

Ceahlăul: Lefter – Atomulesei, Baldovin, Alistar, Perjă – C. Ilie (min. 63 Ad. Solomon), Marc, M. lonescu, Botez – Enache (min. 77 Pantazi), Scânteie (min. 89 Nemţanu).

„Ceahlăul s-a aflat la înălțimea… Alpilor! Hotărât lucru, nici cel mai optimist suporter pietrean n-ar fi putut anticipa, înaintea dublei întâlniri cu celebra echipă torineză, că ai noştri vor încheia ambele dispute la egalitate, părăsind competiţia doar datorită acelui şut senzaţional pe care l-a „prins” Tacchinardi pe Borzoghean. Cum golul marcat în deplasare contează dublu în astfel de situaţii, galben-negrii se opresc aici, dar o fac cu conştiinţa datoriei împlinite şi cu mândria de a fi reprezentat cu cinste, mult peste aşteptări, fotbalul românesc. (…)

Chiar fără „ministrul apărării” Leo Grozavu (suspendat pentru acest meci din cauza cumulului de cartonaşe galbene), toţi ceilalţi au dat dovadă de o disciplină tactică fără cusur şi o dăruire care i-a impresionat până şi pe vestiţii „tifossi” italieni. Ne făcusem mari griji cu rechemarea portarului Costel Cîmpeanu la Gloria Bistriţa, dar Radu Lefter, care nu jucase nici un minut în această campanie europeană, a fost magnific sâmbătă seara, exasperându-i pur şi simplu pe celebrii atacanţi din faţa sa prin intervenţiile lui de senzaţie. Se vede că pauza forţată i-a declanşat nişte energii de care nici el nu se mai credea capabil. Iar Angelo Alistar a preluat cu brio sarcinile lui Grozavu, – jucând perfect în rolul de „libero”, în timp ce Dănuţ Perjă şi Adrian Baldovin s-au ţinut „scai”, tot meciul, de vestiţii puncheuri Amoruso şi Kovacevici… Dar toţi şi-au depăşit condiţia, jucând după principiul „toţi pentru unul şi unul pentru toţi”, fără nici un rabat la efort. Şi astfel, Ceahlăul nostru încheie cu fruntea sus a doua sa participare în Cupa UEFA Intertoto, câştigând patru partide şi făcând două meciuri egale”.

Radu Lefter, portarul Ceahlăului și eroul meciului (notat cu 8 în toate ziarele de sport italiene): „Acum, în final, pot afirma că sunt foarte fericit. Fără îndoială, este cel mai important moment al carierei mele de fotbalist. Recunosc că am avut puţin trac la început, era doar marele Juventus în faţă, dar am depăşit momentele grele, echipa noastră reuşind acest rezultat de senzaţie. Am fost la un vârf de bocanc de o calificare istorică. Atât i-a lipsit lui Doru Botez să nu ciupească mingea pe lângă Van der Sar și să o trimită în poarta goală”.

Viorel Hizo, antrenor Ceahlăul: „Am avut şi foarte multă şansă, pe lângă evoluţia excepţională a lui Lefter, care a fost jucătorul meciului, pe final am reuşit să revenim în joc şi, cu puţin noroc, puteam produce o formidabilă surpriză”.

Carlo Ancelotti, antrenor Juventus Torino: „Am început bine, dar am terminat prost. Mă nelinişteşte atacul, care nu s-a descurcat în faţa unui portar de excepţie şi a unei apărări atât de devotate”.

La Campionatul Mondial din vara anului 2000, din naționala Italiei au făcut parte nouă jucători dintre cei care au evoluat în dubla manșă cu FC Ceahlăul.

*Sursa: Ziarul Ceahlăul (s-au folosit fragmente din articolele semnate de Radu Irimescu și Marius Mihăilă).

Violeta MOȘU

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments