Această a treia ediție a Festivalului Internațional de Arte Plastice pentru copii și tineri „Piatra-Neamț Creativ”, eveniment cultural de anvergură organizat de Asociația Culturală „Arte.Ro” în parteneriat cu Primăria Piatra-Neamţ și Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu” Neamț, întrece așteptările tuturor. O putem spune deja acum, în prima zi a reuniunii – atât prin bogăția manifestărilor care se anunță, cât mai ales prin bucuria și interesul produse în rândul copiilor, tinerilor, profesorilor și părinților participanți de pe trei continente.
„Prin acest proiect cultural-artistic realizăm o promovare extinsă a oraşului nostru, atât în mediul fizic, cât şi în cel virtual, din perspectiva artistico-plastică, educaţională, culturală, istorică, geografică şi turistică. Succesul acestui obiectiv al nostru ţine aproape exclusiv de continuitatea festivalului. Contactul direct al participanţilor cu istoria şi geografia spaţiului plastic şi artistic al oraşului, va constitui şi anul acesta un real succes, argument susţinut de reuşita ediţiei anterioare a proiectului, care a adus un semnificativ plus de promovare oraşului şi județului nostru, cu precădere în mediul on-line, dar nu numai. Sperăm ca și în acest an să reușim să ne atingem obiectivele propuse”, a declarat prof. Cristina Petrariu, președinta Asociației „Arte. Ro”.
Gala de deschidere a avut loc la Central Plaza Hotel. Participă 33 de elevi, coordonați de 15 profesori și însoțiți de 22 de părinți. Ei provin din opt ţări: Rusia – două echipe, Ucraina – două echipe, Hong Kong, Thailanda – două echipe, Israel, Portugalia, Serbia şi România – două echipe.
„Motorul acestui festival este format dintr-un foarte restrâns grup de voluntari, elevi şi părinţi ai acestora, câteva firme care ne sprijină an de an, reprezentanţi ai Bibliotecii Judeţene şi ai Complexului Muzeal Județean, grupați în jurul subsemnatei și al doamnei doctor Mariana Ciobanu, un om foarte implicat şi dedicat acestui proiect, un medic mare iubitor de artă şi de copii, la fel ca şi soţul domniei sale, reputatul medic radiolog Sorin Ciobanu, plecat dintre noi de ceva timp, spre o lume mai dreaptă. Doamna doctor va oferi, ca în fiecare an, celor mai bune două echipaje, premii speciale însoţite de placheta „Dr. Sorin Ciobanu”, a mai adăugat Cristina Petrariu.
Cel mai important eveniment de acest gen din Moldova propune și anul acesta o serie de activități speciale: sesiuni de lucru la pictură-peisaj, în aer liber, în spațiul Curții Domnești, la Turnul și Biserica lui Ștefan cel Mare, vizite la Castelul și Mănăstirea de la Miclăușeni, la Catedrala Mitropolitană și la Palatul Culturii din Iași, workshop-uri și sesiuni de informare turistică.
„Sunt sigură că și la această ediție o să ne încântați ochiul și sufletul prin ceea ce o să pictați și că o să petreceți o săptămână minunată la Piatra-Neamț, Miclăușeni și Iași”, a spus și dr. Mariana Ciobanu, membru de onoare.
În așteptarea palmaresului final, subliniem că acest concurs s-a maturizat, creându-și o ținută a sa, inconfundabilă, pe agenda marilor acțiuni de profil organizate în țara noastră.
Violeta MOȘU