miercuri, iulie 24, 2024
AcasăActualitatePromoția 1979 de la „Petru Rareș” – o emoționantă reîntâlnire cu locurile...

Promoția 1979 de la „Petru Rareș” – o emoționantă reîntâlnire cu locurile adolescenței

Li s-au umezit ochii de iubire și de drag… „Pe aceste scări înaintam cu sfială…”. „Aici am primit primele sfaturi de viață…”. În aceste săli de clasă am trăit cele mai frumoase momente…”. „O parte din ființa mea a rămas aici…”. Copilul de altădată a trecut din nou nu numai cu ochii minții, ci și cu văzul, prin locurile atât de dragi sufletului său de licean. Aceleași locuri și totuși altele…

Absolvenții promoției 1979 a Colegiului Național „Petru Rareș” din Piatra-Neamț s-au revăzut sâmbătă, 22 iunie, pentru a marca 40 de ani de la încheierea studiilor liceale. Diriginții celor patru clase au fost profesorii Alexandrina Mancaș, Ioan Zenembisis, Dumitru Roșca și Adrian-Pavel Sandovici.

Amfitrionul manifestării, scriitorul și bibliotecarul Dan Iacob, absolvent al acestei promoții (XII-a C), a afirmat: „Au trecut 40 de ani de când ieșeam ca absolvenți pe porțile acestui liceu. Citez înțeleptele cuvinte ale Sfântului Augustin: „Ce este timpul? Dacă nimeni nu mă întreabă, o ştiu, iar dacă aş vrea să explic cuiva care mă întreabă, nu ştiu”.

Mi-am dorit foarte, foarte mult să fiu prezentă la această revedere. Vă doresc sănătate, iubire și să dea Dumnezeu să ne vedem întotdeauna cu drag”, a spus și Lorena Mihăilă (XII-a B).

Din această generație face parte și cunoscutul umorist Cristian Grețcu (XII-a D), fost component al apreciatului grup „Divertis”. „Aceste evenimente reprezintă niște repere în trupul vieții, niște ocazii foarte plăcute de a-i vedea pe cei cu care ai atâtea amintiri în comun. Am avut parte de niște profesori deosebiți și mă bucur nespus. Atracția mea către scenă a fost simțită de o doamnă profesoară, pe care o iubesc și o respect foarte mult, Alexandrina Mancaș. La fel și pe soțul domniei sale, profesorul Mihai-Emilian Mancaș. Am participat la cercul de teatru și am avut onoarea să joc prima dată în O noapte furtunoasă”.

Elena Tofan Popa (XII-a B), bibliotecara Colegiului Național „Petru Rareș”, a absolvit și domnia sa, în urmă cu 4 decenii, renumitul liceu înființat acum 150 de ani. „Într-adevăr, anii de liceu au fost cei mai frumoși. Elevilor actuali le spun să prețuiască anii de liceu, pentru că sunt cei mai grozavi din viață”.

Actualul director, prof. Grigoruță Dan Oniciuc, a precizat: „Colegiul nostru are un procentaj de 100% la Bacalaureat, în ultimii 8-9 ani. Anul trecut am avut patru eleve cu media 10 la Bacalaureat, ceea ce ne situează pe același loc cu „Sf. Sava” din București, colegiu model în învățământul românesc. Mandatul meu va continua cu înnoirea cancelariei de la „Petru Rareș”. Este un lucru foarte dificil de făcut pentru că profesorii care vor veni trebuie să înțeleagă că în această școală se face carte”.

Din Franța, profesorii Alexandrina și Mihai-Emilian Mancaș au transmis un mesaj emoționat: „… Sărbătoarea voastră, dar și a noastră, a celor de departe, se înscrie în evenimentele festive prilejuite de anul 150 al Școlii unde am trăit și noi, ca și voi, bucuriile și tristețile școlărești și miraculoasa lovitură de fulger a primei iubiri. Nu am reușit să vă arătăm totdeauna cât de mult v-am prețuit și cu câtă atenție de părinți fericiți am urmărit victoriile voastre, dar nici mâhnirea pricinuită de pierderea prematură a unora dintre voi. Noi, toți cei care am avut șansa de a lua lumină între zidurile Liceului alb, de la eminenți mentori pe care nu-i uită în veci istoria Școlii, purtăm cu mândrie, în viață și în lume, „Spiritul Rareșului”, așa cum splendid îl definea scriitorul Dumitru Almaș, și el rareșist. Fiți dar, cu toții, sănătoși și bucuroși! Vivat, crescat, floreat Alma Mater – Petru Rareș Collegium!”.

La amintirile bogate și răscolitoare de odinioară s-au adăugat altele, proaspete, dar nu mai puțin emoționante, ale unor prietenii rămase peste vreme.

Violeta MOȘU; Foto grup: Ioan Clopoțel

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments