Spectacol extraordinar de Sânziene

Sărbătoarea cunoscută în popor sub denumirea Sânziene, ori Drăgaica, va fi celebrată anul acesta de membrii Ansamblului folcloric „Floricică de la munte” printr-un spectacol extraordinar oferit pietrenilor de ziua orașului lor drag, intitulat SÂNZIENE.

De asemenea, evenimentul este dedicat și Zilei Universale a Iei.

Conform etnofolcloriștilor, sărbătoarea Sânzienelor este plasată într-un moment critic al anului, când, calendaristic, vara nu mai are putere și se pregãtește sã aducã rod bun tuturor culturilor, dând în același timp energii magice și miraculoase unor plante de leac. Este timpul practicilor de magie, a unor tehnici strãvechi de vindecare empiricã a suferinþelor fizice și psihice cu ajutorul descântecelor, unde elementul central avut în vedere era acela al magiei iubirii.

În centrul sărbătorii, una a vitalității, se află dansul Sânzienelor, joc ritualic în care, pentru a-și afla ursita căsătoriei mai apropiate sau mai îndepărtate, fetele își aruncã coronițele confecționate din flori de sânziene pe casã.

Obiceiul este transpus artistic în spectacolul pe care vi-l propune Ansamblul „Floricică de la munte”. Alături de acest moment, în cadrul concertului vor exista și momente solistice oferite de Paula și Nicoleta Andrei, Diana Enea, Laurențiu Marian și Florin Mihuț. Conducerea muzicală îi aparține lui Călin Corai, iar cea artistică, Dediliei Popovici.

Evenimentul organizat de Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” va avea loc luni, 24 iunie, pe platoul Curții Domnești, începând cu ora 18:00.

Accesul publicului la spectacol este liber.

(Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț)