Invitație la vernisajul expoziției „Leta Mironescu – Icoane ale sufletului”

Vă invităm duminică, 23 iunie 2019, începând cu ora 17.00, la vernisajul expoziției „LETA MIRONESCU – Icoane ale sufletului”, la Muzeul de Artă din Piatra-Neamț. La eveniment vor participa IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, preot Valentin Tofan, protopop al Protopopiatului Piatra-Neamț, preot Ovidiu Dan Cojan.

Născută la 21 noiembrie 1896 în Satu-Mare, lângă Rădăuţi, Leta Mironescu a copilărit şi a urmat cursurile gimnaziale, liceale şi Academia de Pictură la Cernăuţi, unde tatăl său, Vasile Gheorghiu, era preot, profesor universitar la Facultatea de Teologie.

Leta Mironescu a fost apreciată în perioada interbelică drept unul dintre artiştii moderni de seamă din ţara noastră, pentru concepţia originală şi virtuozitatea mânuirii penelului.

S-a căsătorit la 8 iunie 1919 cu ofiţerul Ionel Mironescu, nemţean de origine, care studiase teologia la Seminarul din Roman, apoi la Facultatea din Cernăuţi. În 1939, artista se refugiază împreună cu familia în satul Cut, comuna Dumbrava Roşie, în casa socrilor săi. După întemniţarea din motive politice şi moartea soţului său, Leta Mironescu este obligată să părăsească satul Cut şi se stabileşte în Piatra-Neamţ. Cu puţin timp înainte de moarte, pictoriţa donează Muzeului de Artă din Piatra-Neamţ 25 de lucrări de pictură, majoritatea realizate între anii 1920-1960.

Leta Mironescu a murit la 13 mai 1981 şi este înmormântată în cavoul familiei, lângă biserica ctitorită de socrul său, preotul Mironescu, în satul Cut.

Expoziția va fi putea fi vizitată la Muzeul de Artă din Piatra-Neamț, în perioada 23 – 30 iunie 2019, de „Zilele Orașului Piatra-Neamț”.

Muzeograf Violeta Dinu – Complexul Muzeal Județean Neamț