duminică, iulie 14, 2024
AcasăActualitate„Grădina cu ii” - un concept de succes

„Grădina cu ii” – un concept de succes

Câteva sute de vizitatori au intrat duminică, 23 iunie, în „Grădina cu ii”, printre trandafiri, a Muzeului de Etnografie din Piatra-Neamț, pentru a se bucura de frumusețea portului popular tradițional. Astfel, Ziua Universală a Iei a fost sărbătorită printr-o expoziţie alcătuită din 20 de costume populare femeiești, provenind din colecția familiei Mihaela și Constantin Postolache.

Am străbătut ţara în lung şi-n lat după aceste costume. Oamenii au început să le prețuiască din nou la adevărata valoare și le vine foarte greu să se despartă de ele. Toate costumele sunt cusute în perioada interbelică și provin din cele mai reprezentative zone etnografice ale țării”, a declarat Constantin Postolache.

Ne bucurăm că am putut să oferim frumusețea portului popular românesc în toată splendoarea sa. Ia ocupă un loc aparte în inima românilor. Ea reprezintă dorința de a ne întoarce la rădăcini, la strămoșii noștri”, a spus și Mihaela Postolache.

Muzeograful Florentina Buzenschi, expert în bunuri cu valoare etnografică, a mulțumit colecționarilor și a vorbit despre valoarea inestimabilă a exponatelor: „Aceste costume populare nu au mai fost expuse. Faptul că ele se află într-o stare bună de conservare se datorează familiei Postolache, care le-a adunat mergând prin toată țara. Într-adevăr, am organizat o expoziție eveniment, o expoziție inedită, pentru că nu am cunoștință să se mai fi făcut ceva similar în țară. După succesul de care s-a bucurat, ne dorim să organizăm și o a doua ediție”.

Violeta MOȘU

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments