joi, iunie 13, 2024
AcasăActualitatePictorii Mihai Agape și Dumitru D. Bostan, laureații ediției a IV-a a...

Pictorii Mihai Agape și Dumitru D. Bostan, laureații ediției a IV-a a Premiilor „Victor Brauner”

Premiile „Victor Brauner” au fost decernate, în acest an, pictorilor pietreni Mihai Agape și Dumitru D. Bostan. Festivitatea de premiere a avut loc cu ocazia Zilei „Victor Brauner”, organizată sâmbătă, 15 iunie, la Sinagoga Catedrală „Baal Shem Tov”, la 116 ani de la nașterea renumitului pictor originar din orașul Piatra-Neamț.

Criticul de artă bucureștean Marius Tița a scos în evidență strădania lui Emil Nicolae, organizatorul Zilei „Victor Brauner”, și minunata corolă de artiști plastici nemțeni. Aveți mulți oameni capabili de minunate acte artistice, de fapte de culoare și de sculptură, de ceea ce înseamnă și simțim cu toții divin – magia creației plastice. Sunt minunate nume, sunt minunate exemple, sunt minunate opere de artă care se creează în Piatra-Neamț. Vă felicit pentru această frumusețe spirituală care vine din partea dumneavoastră. Vă transmit bucuria mea de a asista la un astfel de eveniment și vă asigur că întotdeauna voi rezona cu emoție la tot ce realizați în această frumoasă metaforă numită Ziua „Victor Brauner”.

Copleșit de emoție, Mihai Agape a declarat: „Este o foarte mare onoare pentru mine. Mulțumesc întregii Comunități Evreiești din Piatra-Neamț pentru oferirea acestui premiu. Mulțumesc, de asemenea, tuturor celor care m-au urmărit în timp și apreciază ceea ce fac eu. Mulțumesc familiei care m-a suportat și, astfel, am putut să mă țin de această „căruță” vreo 60 de ani din cei 81 pe care-i am”.

Președintele Uniunii Artiștilor Plastici, Filiala Neamț, prof. Ștefan Potop avea dreptate: pictăm cum respirăm. Să dea Dumnezeu să respirăm mult și să pictăm ceea ce ne place”, a spus și Dumitru D. Bostan.

Invitata de onoare a manifestărilor a fost scriitoarea Nora Iuga: „Dați-mi voie să-i mulțumesc lui Emil Nicolae pentru minunea aceasta de întâlnire care crește de la un an la altul și care mă impresionează până la lacrimi. Și vă mulțumesc dumneavoastră, celor prezenți, pentru că se vede că simțiți cu adevărat tot ce se petrece aici”.

Violeta MOȘU

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments