marți, iulie 16, 2024
AcasăActualitateAcademicianului Nicolae Breban i s-a conferit titlul de cetățean de onoare al...

Academicianului Nicolae Breban i s-a conferit titlul de cetățean de onoare al orașului Tg. Neamț

Romancierul, eseistul și dramaturgul Nicolae Breban (85 de ani), al doilea câștigător al Premiului Național pentru Proză „Ion Creangă”, Opera Omnia, a primit sâmbătă, 15 iunie, la Humulești, titlul de cetățean de onoare al orașului Tg. Neamț.

E al treilea an consecutiv de când vin aici, în ograda lui Ion Creangă. Felicit Consiliul Județean Neamț și Consiliul Local Tg. Neamț pentru îndrăzneala, siguranța și profesionalismul cu care au inițiat acest Premiu Național pentru Proză, vremuri pe care noi, romancierii și cei de la Academia Română, le așteptam de mult timp. Acordarea unui premiu național cere multă consecvență, devotament și luptă. Fără să fac caz de convenții, sunt foarte bucuros că mă aflu aici. Vă îmbrățișez și vă asigur că vă sunt prieten”, a declarat academicianul născut la Baia Mare.

Opera sa, masivă, complexă, numără peste 20.000 de pagini, ceea ce face din Nicolae Breban unul dintre cei mai prolifici scriitori contemporani.

Viaţa lui Nicolae Breban se confundă, în mai mare măsură decât a oricărui alt scriitor român, cu monumentala sa operă”, spunea Bogdan Crețu, membru al jurului și director al Institutului de Filologie Română „A. Philippide”, Academia Română, Filiala Iași, despre cartea „Viața mea” a lui Nicolae Breban.

Violeta MOȘU

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments