Concursul Național „Elena Botez” – o sărbătoare a muzicii de calitate

Cătălin Apostol și prof. Olguța Toma

Vă mulțumesc din toată inima! A fost o ediție în care m-ați bucurat nespus de mult!” – Elena Botez

Nu mai e un început promițător, ci a devenit o certitudine. Concursul Național de Interpretare Vocală „Elena Botez” s-a consacrat deja ca una dintre manifestările artistice de prestigiu. O sărbătoare a muzicii de calitate care, deși a durat numai două zile, va dăinui o lungă perioadă, prin amintirile de neuitat ce le lasă în inimile participanților.

Cătălin Apostol, proaspăt absolvent al Liceului de Arte „Victor Brauner”din Piatra-Neamț (prof. Olguța Toma) și Claudia-Diana Bîlcu, studentă în anul III la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași (conf. univ. dr. Doina Dimitriu) sunt câștigătorii Marelui Premiu al celei de-a treia ediții.

Cătălin Apostol a intrat și în posesia Premiului I finalist. Rezultatele sunt cu atât mai importante cu cât au fost obținute după numai un an și jumătate de studiu. Originar din Republica Moldova, Cătălin Apostol a studiat pentru început acordeonul: „Sunt foarte bucuros pentru câștigarea acestui premiu, am absolvit și liceul și sunt încântat că am făcut-o într-o manieră atât de frumoasă”.

Olguța Toma, profesoara tânărului câștigător, a declarat: „Mă simt onorată și mulțumită sufletește pentru că a reușit să ajungă la acest nivel după un an și jumătate de canto clasic. Ceilalți participanți au la activ patru ani de studiu. Îi prevăd un viitor frumos și-i doresc mult succes”.

Și Claudia-Diana Bîlcu, câștigătoare și a Premiului I finalist, s-a declarat încântată de succesul pe care l-a repurtat la acest concurs: „Acest premiu înseamnă foarte mult pentru mine și mă bucur nespus pentru această răsplată. Studiez de 7 ani canto clasic. Eu îmi doresc o carieră muzicală și sper să merg pe acest drum după terminarea facultății”.

Ca element de însemnătate, Răzvan Vlad, elev în clasa a X-a la Liceul de Arte „Victor Brauner” (prof. Elena Botez), a fost răsplătit cu Premiul Special pentru cea mai bună interpretare a unui lied și cu Premiul I finalist.

Ceilalți elevi ai prestigiosului liceu pietrean au obținut următoarele rezultate: Evelina Barcan (Premiul I finalist, prof. Narcisa Pavel), Rareș Marian (Premiul I, prof. Narcisa Pavel), Lucia Deliu (Premiul I, prof. Cristina Ilie), Toader Fărcășanu (Premiul II, prof. Olguța Toma), Claudia Nastor (Premiul III, prof. Olguța Toma), Diana Sasu (Premiul III, prof. Narcisa Pavel), Cris Ana-Maria Gliga (Diplomă de participare, prof. Narcisa Pavel).

Evenimentul este organizat la inițiativa sopranei Cellia-Caterina Costea, solistă a Operei din Atena, cu sprijinul Primăriei Piatra-Neamț, Inspectoratului Școlar Județean Neamț și a Liceului de Arte „Victor Brauner” din Piatra-Neamț.

În acest an, au participat 32 de tineri soliști de la Liceul de Arte „Victor Brauner” Piatra-Neamț, Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași, Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca și Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași.

Violeta MOȘU; Foto: motionARThoughts