La Școala Gimnazială Păstrăveni se va implementa, în perioada 16 mai- 10 iunie 2019, programul „Young Digital Leaders”. Acesta constă în derularea a cinci sesiuni de formare adresate elevilor de gimnaziu susținute de prof. Elena Perța, în baza trainingului oferit pe GEYC România.
„Young Digital Leaders” este un program propus de Google.org și ISD pentru a furniza studenților, elevilor, profesorilor și părinților cursuri de predare a cetățeniei digitale, a gândirii critice și a abilităților de comunicare mediatică. În țara noastră programul este implementat de către GEYC.
Știrile false și dezinformările transmise pe platformele sociale au dat, acum mai mult decât oricând, sens necesității de alfabetizare în domeniul știrilor. Oamenilor le este greu să diferențieze faptele de ficțiune, în special atunci când informația care este menită să inducă în eroare, să vândă sau să convingă, pare foarte credibilă. Acest lucru este valabil mai ales pentru tinerii care au dificultăți în a evalua credibilitatea informațiilor online, în ciuda aptitudinilor lor digitale.
Programa „Young Digital Leaders” își propune să dezvolte în tinerii cu vârste cuprinse între 12-15 ani abilitățile digitale necesare pentru ca ei să devină utilizatori responsabili ai internetului. În conformitate cu definiția cetățeniei digitale a Consiliului Europei, programa își propune să sprijine studenții să:
a). Fie mai critici în consumul de informații online;
b). Fie mai eficienți în comunicarea lor online;
c). Înțeleagă drepturile lor și pe ale altora în mediul online, dar și responsabilitățile și oportunitățile care se află acolo.
Pentru a atinge obiectivele propuse, se vor desfășura cinci sesiuni de formare și anume: Consumatori critici, Cetățeni flexibili, Comunicatori eficienți, Experți în drepturi și Lideri digitali. În cadrul acestor sesiuni elevii își vor dezvolta cunoștințele despre concepte-cheie, abilitățile necesare pentru a identifica amenințările din mediul online, comportamentele necesare interacțiunii respectuoase și atitudinea necesară pentru a juca un rol pozitiv în comunitatea online.
Scopul pentru care am ales să implementăm acest program este acela de a maximiza ce e mai bun din ceea ce tehnologia poate oferi copiilor și familiilor, reducând în același timp riscurile. Vrem ca elevii, părinții și profesorii să aibă cunoștințele de care au nevoie pentru a face alegeri responsabile online, să contribuim la construirea unei generații informate și responsabile de cetățeni digitali, de aceea am decis să aplicăm pentru implementarea acestui program în cadrul școlii noastre.
Despre Institutul pentru Dialog Strategic (ISD)
Timp de peste un deceniu, ISD s-a aflat în avangarda încercărilor de a oferi soluții viabile provocărilor reprezentate de creșterea mișcărilor extremiste și a ideologiilor care le propulsează. Prin inovarea, prioritizarea și distribuirea soluțiilor bazate pe date concrete, ISD pune în aplicare o strategie de soft power direct proporțională cu influența și impactul mașinăriilor de recrutare din ce în ce mai sofisticate ale grupurilor populiste și extremiste. Combinând cercetarea de vârf și sprijinul politicilor consultative cu mobilizarea rețelelor de bază si încurajarea implicării comunității și a contra-propagandei prin programe educaționale și tehnologie, ISD influențează într-o măsură importantă curentul de radicalizare și recrutare în cadrul ideologiilor extremiste.
Despre Google.org
Filantropie bazată pe date, centrată pe om – alimentată de Google. Google.org aduce cele mai bune părți ale Google către organizații nonprofit inovatoare care se angajează să creeze o lume care să funcționeze pentru toată lumea.
Despre GEYC
În anul 2010, GEYC a început ca una dintre primele comunități digitale din Europa, iar acum numără peste 3000 membri în România: tineri, lucrători de tineret și profesori. Obiectivul său este de a genera o schimbare prin valorificarea pe deplin a noilor tehnologii, explorarea noilor culturi și transformarea activă a ideilor în acțiuni. În ultimii nouă ani am lucrat împreună cu peste 100 de licee din România, peste 200 de organizații de tineret din Europa și peste 10000 de tineri români. Viziunea GEYC este de a reuni educația formală cu cea nonformală pentru a se completa una pe cealaltă și pentru a contribui la dezvoltarea completă a potențialului tinerilor.
(prof. Elena Perța, directorul Școlii Gimnaziale Păstrăveni)