duminică, iunie 16, 2024
AcasăActualitateFestivalul de Artă Populară „Lada cu zestre”, ajuns la a XIV-a ediție,...

Festivalul de Artă Populară „Lada cu zestre”, ajuns la a XIV-a ediție, și-a desemnat câștigătorii

Premiul pentru creaţie în arta populară a revenit Elenei Costinaș din Reghin. „Vreau să vă spun că sunt născută la Piatra-Neamț. Pentru mine este o mare bucurie că am câștigat acest premiu”.

Premiul pentru promovarea artei populare s-a acordat lui Dănilă Zoltani, meșter popular din Sighișoara. „Eu vin la festivalul de la Piatra-Neamț din 2007. Doamna Florentina Buzenschi este o femeie foarte ambițioasă, care pune mult suflet în desfășurarea acestei manifestări de elită”.

Constantin Ciubotărița, din Joldești-Suceava, a fost recompensat cu Premiul „Neculai Popa”. Acest premiu se acordă în memoria renumitului creator popular de la Târpeşti . „Sunt meseriași foarte buni în țară. Vă mulțumesc foarte mult pentru această răsplată. Am simțit de anul trecut că voi câștiga un premiu”.

Președinta juriului a fost dr. Doina Dascălu Ișfănoni, istoric de artă, cercetător etnolog la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București. „Sunt onorată pentru că mă aflu aici. Trebuie să reînvățăm codul tradiției înțeleasă ca valoare, ca justă măsură, ca echilibru și ca bun simț. Tot ce ține de cultura populară nu înseamnă nici exces, nici epatare, nici orgolioasă afișare”, a declarat Doina Ișfănoni.

Dr. Mihaela Cristina Verzea, director științific al Complexului Muzeal Județean Neamț, a spus că aceste creații de cultură materială pe care meșterii populari le fac sunt desăvârșite. „În ultimii ani, în acest domeniu al artei populare domină ordinea și, astfel, reușim să distingem între ceea ce este autentic, ceea ce este conform tradiției și ceea ce este o reprezentare mai puțin valoroasă. Acest lucru se datorează atât specialiștilor în domeniu, cât și creatorilor, meșterilor populari”.

Organizatoarea festivalului, Florentina Buzenschi, expert în bunuri cu valoare etnografică, muzeograf la Muzeul de Etnografie din Piatra-Neamţ, a mulțumit astăzi, la finalul ceremoniei de premiere, tuturor participanților și celor care au ajutat la realizarea acestei ediții. „Le mulțumim tuturor și ne dorim ca anul viitor să ne întâlnim sănătoși la a XV-a ediție. Anul acesta ne-am făcut „buletin”, la anul va fi și mai bine”.

Fără îndoială, Festivalul „Lada cu Zestre” va continua, cu aceeași perseverență. Un nou mai este așteptat cu bucurie și, mai ales, cu gândul la prietenia ce-i leagă pe organizatori și participanți.

Violeta MOȘU

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments