Piatra-Neamț de acum și de altădată (XXX): Casa Modei

Foto: Sandu Marin (Colecția Complexului Muzeal Județean Neamț)

Casa Modei de la Piatra-Neamț s-a deschis la 14 februarie 1976, cu scopul „unei bune serviri a populației, prin punerea la dispoziție a unei game variate de modele executate cu materialul unității (confecții pentru femei și bărbați, tricotaje, încălțăminte, marochinărie, modele pălării, lenjerie fină)”. Aparținând cooperativei mesteșugărești „Înfrățirea”, unitatea, amplasată în zona centrală a municipiului, lângă Hotelul Central, punea la dispoziția clientelei lucrători de înaltă calificare specializați la casa de mode din București și la centrul de perfecționare a UCECOM.

În ton cu noul sezon și cu linia modei din acest an, Casa Modei din Piatra-Neamț își întâmpină vizitatoarele (mai ales!) cu câteva modele de rochii din țesături deosebite, din fire neșifonabile și fire de efect, în culori uni sau cu diverse desene, ori cu desene unicat, deosebit de atrăgătoare.

Tot aici, se află expusă o colecție cu ultimele creații de tricotaje din fire mohair, alpaca cu lână, poliester cu lână, poliester texturat și altele. Pe lângă modelele existente în colecție, în cadrul casei se execută, la comandă, orice model solicitat de client.

Ținuta mai poate fi completată și cu noile articole de mode și pălării, flori, eșarfe și șepci pentru copii, femei și bărbați.

La atelierul de încălțăminte, se află o colecție cu ultimele modele de primavară, executate din diferite combinații de piele naturală.

Periodic, casa va prezenta ultimele creații din moda zilei. Programul de funcționare: zilnic între orele 8-12 și 16-20, duminica închis”.

Tot aici își desfășurau activitatea și meșteșugarii de la „Deservirea”, în cadrul unui salon de cosmetică, frizerie și coafură. Unul dintre clienți, Petru Crăciun, se declara pe deplin mulțumit de noua frizerie: „Acolo, la frizeria Figaro, nu numai că totul este nou și plăcut. Nota aparte o dă parcă și altceva: primirea atentă, ținuta personalului, liniștea. Acolo n-ai să auzi muzica stridentă aruncată în difuzor, nici vocile tari ale frizerilor, discutând peste capetele clienților, cum se mai întâmplă în alte părți. De la frizeria Figaro ieși nu numai bine bărbierit sau tuns, ci și odihnit parcă”. (Ceahlăul, 14 februarie 1976)

Violeta MOȘU