Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu” Neamț a găzduit joi, 9 mai, vernisajul expoziției cu lucrările participante la Concursul Internațional de Arte Plastice pentru copii „Piatra-Neamț Creativ”, ediția a III-a, 2019, eveniment cultural de înaltă ținută organizat de Asociația Culturală „Arte.Ro” în parteneriat cu Primăria Piatra-Neamţ.
„Adresez mulțumiri primarului Dragoș Chitic și Consiliului Local Piatra-Neamț, Bibliotecii Județene și Palatului Copiilor. Noi lansăm invitația de participare, recepționăm lucrările, facem jurizarea și organizăm această expoziție. Pe simeze de află cele mai reușite 80 de creații ale copiilor care au fost selecționate din 1600 de lucrări. Este un demers laborios, dificil, dar foarte, foarte frumos și cu rezultate spectaculoase de la un an la altul”, a menționat prof. Cristina Petrariu, președinta Asociației „Arte.Ro”.
Expoziţia reuneşte cele mai bune creaţii ale copiilor, cu vârste cuprinse între 6 și 19 ani, de la 52 de școli, licee şi cluburi din 23 de țări (Bulgaria, Ungaria, Macedonia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Croația, Lituania, Letonia, Ucraina, Belarus, Polonia, Rusia, Turcia, Iran, Israel, Egipt, Malaezia, Thailanda, India, Hong Kong, China, România), de pe trei continente (Europa, Asia şi Africa).
„A realiza un concurs internațional, cu o asemenea participare, necesită o muncă asiduă. Dumneavoastră ați venit, ați văzut, v-a plăcut, dar, în spatele organizării acestui concurs, stă o muncă de aproximativ un an. Întotdeauna venim cu lucruri noi, deoarece nu dorim să organizăm un festival stereotip, pentru a nu-i plictisi pe cei care au participat și la edițiile anterioare”, a precizat și dr. Mariana Ciobanu, organizator și membru de onoare al Asociației „Arte.Ro”.
Din cauza spaţiului limitat, pe simeze sunt expuse doar lucrările cele mai relevante, în număr foarte mic – circa 25 % dintre cele care au obținut premii speciale – Grand Prize Individual, Gold Medal, Single Selection, la secțiunile individual, colecție per elev și colecție per școală.
Prof. Mihaela Mereuță, directorul-manager al Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu” Neamț, i-a felicitat pe inițiatorii acestui proiect de anvergură. „Este un proiect de suflet al comunității nemțene. Este un proiect care a dus faima județului, a oamenilor și a făuritorilor de frumos, de cultură și civilizație, atât în Europa, cât și dincolo de granițele Europei. Arta, cultura, frumosul, depășesc, iată, orice graniță. Este ceea ce ne unește, indiferent de diferențele culturale, ideile pe care le împărtășim, crezul fiecăruia, rasa, limba, credința”.
Profesorul Viorel Ciurlea, directorul Palatului Copiilor din Piatra-Neamț, a spus că inițiatoarea concursului, Cristina Petrariu, pune mult suflet și acordă o imensă încredere copiilor pe care-i are în pregătire. „Dragostea sa pentru artă și dragostea pentru copii este fără margini și-i mulțumesc din suflet. Adresăm calde mulțumiri Primăriei Piatra-Neamț pentru ajutorul acordat”.
Continuarea acestui proiect o constituie găzduirea, la mijlocul lunii iulie, timp de o săptămână, a 10 echipaje câștigătoare dintre cele premiate la Piatra-Neamț, în cadrul unui stagiu de lucru peisaj în plain-air, in situ, la Curtea Domnească.
Violeta MOȘU