Invitație la expoziția absolvenților Liceului de Arte „Victor Brauner”

La Corpul C al Liceului de Arte „Victor Brauner” din Piatra-Neamț, vineri, 10 mai, a avut loc un eveniment care se desfășoară la sfârșitul fiecărui an școlar ca o încununare a acumulărilor de pe parcursul celor patru ani de studiu. Este vorba despre vernisajul expoziției absolvenților de liceu de la secția Arte Vizuale, promoția 2019.

Au expus 23 de elevi de la trei secții, respectiv: pictură de șevalet – profesor coordonator Grigore Agache, sculptură – profesor coordonator Lucian Tudorache și arte decorative – profesor coordonator Corina Dănilă.

Doi dintre expozanţi se remarcă prin rezultatele obţinute la Olimpiada Naţională de Arte Vizuale și Istoria Artei, desfășurată în luna aprilie, la București. Este vorba despre Livia Rebegea, care a obținut premiul al III-lea la secția Arte textile, și Vlăduț Gicoveanu, răsplătit cu premiul al III-lea la secția Pictură de șevalet și premiul special pentru compoziție. Demn de menționat este faptul că ambii olimpici au primit nota 10 la proba de specialitate și că rezultatele obținute îi absolvă de susținerea examenului la facultate în cazul în care candidează la secția la care au fost premiați.

Expozițiile de grup, mai ales cu atât de mulți expozanți, pun probleme în cazul organizării lucrărilor, fiind destul de dificil să se creeze o imagine unitară, date fiind diferențele de stil și tehnică, precum și de personalitate a fiecăruia dintre participanți. Totuși, consider că ceea ce a reușit să confere unitate expoziției este linia dominant clasică regăsită în întregul ansamblul expozițional.

Secția pictură de șevalet a optat fie pentru un figurativ riguros construit care respectă cu exactitate regulile de organizare compozițională, fie pentru un figurativ interpretat, într-o manieră mai liberă, fie pentru un abstract cu variațiuni în plan tehnic. Secția sculptură a optat pentru același format și aceeași dimensiune realizând o adevărată galerie de figuri importante ale istoriei și culturii românești sub forma unor medalioane în tehnica basoreliefului. La fel de unitară este și secția de arte decorative, folosindu-se formatul bidimensional și respectându-se și aici regulile de organizare compozițională și de tehnică specifice domeniului.

Deși drumul artistic va fi continuat doar de o parte dintre absolvenți, așa cum se întâmplă în fiecare an și e și firesc să fie așa, cu siguranță anii petrecuți pe băncile Liceului de Arte „Victor Brauner” și, în special orele petrecute în atelier, i-au ajutat să vadă lumea înconjurătoare din altă perspectivă și în alte culori.

Expoziția poate fi vizitată până vineri, 14 iunie, de luni până vineri, între orele 9:00-16:00.

Vă așteptăm cu drag !

Adriana Stanciu, profesor de istoria artei