vineri, aprilie 19, 2024
AcasăActualitateDoctorul Virgil Răzeșu lansează romanul „Viața ca o apă curgătoare”

Doctorul Virgil Răzeșu lansează romanul „Viața ca o apă curgătoare”

Editura „Răzeșu” vă invită la o triplă lansare de carte. Evenimentul va avea loc joi, 21 februarie, cu începere de la ora 17:00, la Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu” Neamț.

– Domnule doctor Virgil Răzeșu, dați-ne mai multe amănunte despre această triplă lansare.

– Fiindcă ne aflăm sub constelația Marii Uniri, vom începe cu „Zborul Marii Uniri”, o carte scrisă de profesorul Vasile Bouaru din Rădăuți. Aceasta se referă la unul dintre momentele de primă mărime ale evenimentelor petrecute acum 100 de ani, mai precis în ziua de 23 noiembrie 1918 și anume zborul dramatic de la Mărgineni (Bacău) la Blaj, pentru a transporta documente de mare importanță pentru Unirea de la 1 decembrie.

– Interesant, dar care este legătura autorului din Rădăuți cu orașul Piatra-Neamț?

– Este vorba de o legătură sentimentală, fiindcă pilotul avionului, locotenentul Vasile Niculescu, și el recunoscut ca „Pilotul Marii Uniri”, era rădăuțean, dar și-a petrecut o bună parte din viață aici, la Piatra-Neamț, în casa uneia dintre fiicele sale, Magda Bălan, ingineră la CFS, care locuia împreună cu familia ei. Fiind prieteni de familie, l-am cunoscut pe acest erou și menționez că și-a sfârșit viața aici, la Piatra, în anul 1980. De aici a fost dus și înmormântat la Rădăuți. Autorul cărții, profesorul Vasile Bouaru, impresionat de personalitatea aviatorului și de fapta sa, a refăcut, după 100 de ani, pas cu pas, ca un Badea Cârțan al zilelor noastre, drumul dintre Bacău și Blaj. Cartea redă, în imagini comentate, secvențe ale celor 19 etape de parcurs. A doua carte, „Istoria lui Cristos”, este traducerea celebrei și de mare succes operă a scriitorului Giovanni Papini, apărută în 1926, tradusă în numeroase limbi (inclusiv română) și tipărită în multe milioane de exemplare. Această ultimă versiune în limba noastră aparține doamnei Anca Dana Ramu din București. Doamna provine dintr-o familie de matematicieni de tradiție. Ea a socotit că, în vremurile noastre atât de răscolite și agitate, republicarea operei în propria traducere – vă asigur că este una apropiată de original – nu poate fi decât binevenită.

– A treia carte ?

– Este ultimul meu roman „Viața ca o apă curgătoare”.

– Știu că mai aveți două romane cu titluri apropiate : „Prin vămile vieții” și „Vieți paralele”. Ați intenționat să realizați o trilogie ?

– Nu neapărat, dar sursa scrierilor mele este însăși viața, cu puzderia ei de fapte și trăiri, pe care se pot grefa roadele fanteziei, tocmai pentru a înțelege mai bine, sensurile vieții. Acest ultim roman este inspirat din realitățile noastre de dinainte și de după revoluție, trăiește prin numeroasele sale personaje și acoperă un spațiu foarte larg, ilustrând, pe de o parte, înrâurirea mediului social asupra membrilor unei comunități, iar pe de altă parte, punând într-o lumină cu totul deosebită, femeia, pivotul existenței lumii.

– Cine va face recenzia cărților ?

– Pentru prima carte, profesorul Vasile Bouaru va face o prezentare a evenimentului petrecut acum 100 de ani și o cronică a acestui volum. După caz, voi face și eu câteva completări. „Istoria lui Cristos” va fi tălmăcită pentru public de către scriitorul Dan Iacob, om de cultură și cunoscător de profunzime al religiei. Romanul meu va face obiectul cronicii profesorului Gheorghe Bunghez, care semnează, împreună cu soția domniei sale, prefața cărții, și a profesorului Constantin Tomșa, cunoscuți publicului pentru implicarea lor în zona culturală a urbei noastre.

 – Mai aveți în vedere și alte evenimente ?

– Da, am pregătit o a doua ediție a „Cetățenilor de Onoare ai Municipiului Piatra- Neamț”. Este o ediție reluată, completată şi radical îmbunătăţită față de cea din 2006. Această a doua ediție îi face cunoscuți publicului pe cei 107 membri ai comunității aureolați cu acest titlu. Lansarea volumului va avea loc în cadrul unei „Seri a Cetățenilor de Onoare”, eveniment care se va desfășura în timpul „Zilelor Municipiului Piatra-Neamț”, programate, de obicei, între 21 și 24 iunie.

(Dor de Neamț)

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments