Emil Nicolae, critic de artă: „Petru Diaconu ambalează frumosul într-o expresie de o modernitate uimitoare”

Petru Diaconu, unul dintre cei mai apreciați artiști plastici nemțeni, a revenit pe simezele Galeriei de Artă „Lascăr Vorel” cu o expoziție de înaltă calitate artistică. Vernisajul a avut loc, vineri, 15 februarie, într-o ambianță plăcută, cu prieteni frumoși și luminoși veniți să-i întâlnească din nou lucrările.

Sunt foarte emoționat și bucuros pentru că sunt înconjurat de foarte mulți prieteni. Acest fapt mă face să fiu mai atent și mai silitor în privința viitoarelor expoziții”, a mărturisit Petru Diaconu.

Suntem într-o expoziție frumoasă și nu spun asta în sens figurativ, ci în sensul propriu al termenului. Am început cu frumosul pentru că-i un lucru care nu se mai poartă, cum nu s-ar mai purta, aparent, nici romantismul. Petru Diaconu se ocupă cu frumosul, în pofida tuturor sensurilor pe care le are lumea de azi. Petru Diaconu execută frumosul. În pofida tuturor curentelor care vor să ne tulbure, el încearcă să ne vindece cu frumosul. E o chestiune și de proporție, și de perseverență, și de curaj. Ar părea că nu e modern, ba e modern, pentru că ambalează acest frumos într-o expresie de o modernitate uimitoare”, a spus Emil Nicolae, critic de artă.

Pictorul Mircea Răsvan Ciacâru a menționat că Petru Diaconu apare în fața iubitorilor de artă cu emoția tinerească a unui artist împlinit. „Personal sunt foarte mulțumit că, de câte ori vin la o expoziție semnată Petru Diaconu, întotdeauna există noutăți. Sunt noutăți care te pun pe gânduri, noutăți care se cer aduse în casele noastre”.

Expoziția poate fi vizitată până la sfârșitul acestei luni. Duminică, 24 martie, Petru Diaconu va împlini 70 de ani.

Violeta MOȘU