Celebre retrageri din sportul pietrean (VI): Voleibalista Carmen Cuejdeanu-Șindilariu

Campioană cu Universitatea Craiova (rândul de sus, a treia de la stânga la dreapta)

Gloria sportivă este trecătoare, însă poți rămâne în conștiința spectatorilor toată viața, dacă ai reușit să le aduci o clipă de bucurie. Anii au trecut, vremea retragerii din sport a sosit repede și totul a devenit istorie. O frumoasă istorie.

Viața de sportiv este interesantă și foarte frumoasă. Mă bucur enorm pentru faptul că mi-am încheiat cariera aici, la Piatra-Neamț, unde m-am format ca voleibalistă”. (Carmen Cuejdeanu-Șindilariu, 2001)

Spectatorii prezenţi la meciul de debut al echipei feminine de volei Unic Piatra-Neamț, în stagiunea 2001/2002, au ovaţionat-o, pentru ultima dată ca jucătoare, pe Carmen Cuiejdeanu-Şindilariu, care a decis, la 39 de ani, să pună capăt activităţii competiţionale. Fostă componentă a loturilor naţionale de tineret și senioare, pietreanca a jucat la cel mai înalt nivel peste 20 de ani, adunând sub culorile echipelor Penicilina laşi, Universitatea Craiova şi Unic Piatra-Neamț peste 800 de meciuri și două titluri de campioană a României cu formația din Bănie (1986 și 1987).

Douăzeci de ani de performanţă înseamnă ceva. Deja s-a dus o jumătate din viaţa mea. Copilăria a însemnat sala de sport, cantonamente şi meciuri. Asta a fost viaţa mea până acum. Mă voi dedica mai mult familiei, copiilor mei. Poate fiecare jucătoare care se retrage la 39 de ani și-ar dori să joace mai mult, încă un an și încă un an. Cred că este totuși suficient și mă consider împlinită”. (Mihaela Drăgoi, Ceahlăul, 19 octombrie 2001)

Născută la 14 septembrie 1962, la Piatra-Neamț, Carmen Cuejdeanu-Șindilariu a fost descoperită de profesoara Victorița Afloarei, iar din 1978 a fost legitimată la CS Ceahlăul, unde s-a antrenat cu profesorii Florin Itu și Constantin Hâncu.

Începusem să-mi conturez calitățile, iar Luiza Moraru Zaharia, care ne era ridicătoare atunci la echipă, și-a amânat retragerea din volei în favoarea mea, rămânând încă un an la echipă, știind că mă voi ridica valoric și mai mult alături de ea. Din vechiul lot, Tamara Lungu Purice și Liliana Mironaș mai jucau atunci”, declara fosta trăgătoare secundă a Unicului.

Carmen Cuejdeanu-Șindilariu a fost cel mai bun produs al voleiului pietrean. Un exemplu de longevitate sportivă, o jucătoare tenace pe care te puteai bizui în momentele importante ale jocului”. (Vasile Ouatu, președinte Unic Piatra-Neamț)

Carmen a fost o jucătoare foarte talentată. Am simțit atunci că va ajunge departe și nu m-am înșelat. Avea calități deosebite, mă bucur că am mai rămas încă un an în activitatea sportivă și am jucat împreună”. (Prof. Luiza Moraru Zaharia)

Violeta MOȘU; Foto: Facebook Sindilariu Carmen