Cartea „Gheorghe Amaicei – Bădia Ghiță, O viață de dascăl … și nu numai”, – amintiri într-un album, va apărea în curând la Editura ALFA a Casei Corpului Didactic Neamț. Aceasta poartă semnătura lui Mihail Apăvăloae, cunoscut cercetător științific și publicist.
Lucrarea, în care este prezentată pe larg activitatea renumitului profesor de matematică Gheorghe Amaicei, este dedicată memoriei învățătorilor nemțeni de altădată.
„Profesorul Gheorghe Amaicei, un model devotat meseriei sale, din preaplinul experienței acumulate, se hotărăște, în sfârșit, să aducă în fața tinerei generații de dascăli, dovezi ale reușitei personale. Genealogia familiei, meleagurile natale, copilăria și adolescența, prezentate ca un adevărat urmaș al lui Ion Creangă, ne dezvălui piatra de temelie ce a stat la baza formării personalității minunatului dascăl. (…) Multiplele sale preocupări (apicultura, vânătoarea, fotografia, numismatica, filatelia, turismul) dovedesc entuziasmul domnului profesor Gheorghe Amaicei și dăruirea de care dă dovadă în munca depusă alături de semenii săi”, a menționat prof. Florentina Moise, directorul Casei Corpului Didactic Neamț.
„Prin numărul său impresionant de pagini (n.a. – 787), informații, documente, fotografii, mărturii, cartea reprezintă o încercare temerară de reconstituire a unor momente importante, nu numai din viața unui dascăl, ci și a învățământului nemțean. Este o „istorie trăită”, care explorează cu mult curaj profilul unui dascăl, al unei comunități, al unei societăți din perspective multiple”, a specificat Mihaela Gherghelescu, profesoară de istorie la Colegiul Național „Gheorghe Asachi” din Piatra-Neamț.
„Luând în considerație preocupările acestui fiu al Crăcăoanilor, atât înainte, cât și după pensionare, putem afirma că profesorul Gheorghe Amaicei este o adevărată personalitate a meleagurilor nemțene. (…) Considerăm că merită cu prisosință să-i recunoaștem vocația de DASCĂL, să ne „molipsim” de perseverența și tenacitatea sa, să-i apreciem toate calitățile morale de excepție”, a spus, în cuvântul introductiv, Mihail Apăvăloae, autorul cărții.
Violeta MOȘU