marți, iulie 16, 2024
AcasăActualitateMuzeul de Istorie Piatra-Neamț: „Înțelepciunea vine cu timpul”, cea mai amplă expoziție...

Muzeul de Istorie Piatra-Neamț: „Înțelepciunea vine cu timpul”, cea mai amplă expoziție de ceasuri Omega din România

Colecționarul Romulus Lupașcu: „Pasiunea pentru ceasuri va fi nemuritoare”.

O atractivă expoziție de ceasuri elvețiene – „Înțelepciunea vine cu timpul” – a fost deschisă sâmbătă, 19 mai, la Muzeul de Istorie și Arheologie din Piatra-Neamț. Ajunsă la ediția a II-a, aceasta este organizată de Fundația „C.M.Imago” și Complexul Muzeal Județean Neamț.

Cea mai amplă colecție de ceasuri Omega din România îi aparține lui Romulus Lupașcu, pietreanul care nu-și poate imagina viața fără sutele de ceasuri ale sale, membru al Clubului colecționarilor de ceasuri „Time Club România”. Un adevărat cunoscător, acesta este posesorul unor exemplare de renume, cele mai multe fiind fabricate în serie limitată.

Pasiunea pentru ceasuri va fi nemuritoare. Ceasurile îmi plac de foarte multă vreme, eram adolescent și tot timpul am avut 3-4 ceasuri. La un moment dat un declic m-a determinat să adun din ce în ce mai multe. Aici sunt expuse 350 de ceasuri de mână, de buzunar și birou, exemplare din metale prețioase sau oțel, de la 1850 și până în prezent. Veți vedea o colecție Omega Speedmaster, adică greu de văzut atâtea Speedmaster, la un loc, într-o colecție privată. Această colecție este adunată piesă cu piesă. Pot fi alți colecționari care au cinci ceasuri mai scumpe decât toată colecția mea. Eu nu sunt investitor, eu sunt colecționar. Eu strâng mult mai multe obiecte, nu numai ceasuri”, a declarat Romulus Lupașcu.

Alături de Romulus Lupașcu s-a aflat prietenul său Horia Cerchez, și el un împătimit al ceasurilor: „Mă leagă de Romulus o prietenie bazată pe o pasiune comună, ceasurile. Această prietenie datează de foarte mulți ani. Am venit special de la București pentru acest eveniment. O să vedeți o colecție care este rodul unei pasiuni dusă la extrem, mai ales pentru marca Omega, dar nu numai. O să vedeți multe ediții limitate, o să vedeți ediții speciale, cei pasionați o să se poată interesa despre mecanismele anumitor ceasuri, despre istoria lor. Colecționarea obiectelor de artă, fie că sunt ceasuri, fie că sunt tablouri, este un lucru special și demn de promovat”.

Lucian Uță, muzeograf: „Este o expoziție pe care noi am plănuit-o de ceva vreme împreună cu Fundația „C.M.Imago”, cu ocazia aceasta specială a Nopții Europene a Muzeelor. Încercăm să dinamizăm conceptul de expoziție, găzduind expoziții de la diverse discipline. Domnul Romulus Lupașcu a mai expus la noi în 2012. Este o expoziție mai amplă față de prima ediție, este cea mai mare colecție de ceasuri Omega din țară”.

Expoziția poate fi vizitată până la mijlocul lunii august.

Violeta MOȘU

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments