marți, iulie 16, 2024
AcasăActualitateO nouă expoziție de pictură Dumitru Bezem la CAR Pensionari Piatra-Neamț

O nouă expoziție de pictură Dumitru Bezem la CAR Pensionari Piatra-Neamț

Mircea Răsvan Ciacâru, curatorul Galeriei de Artă „Gheorghe Vadana” a CAR Pensionari Piatra-Neamț: „Suntem la o nouă expoziție a maestrului Dumitru Bezem, eveniment care întotdeauna ne emoționează. Orice expoziție de pictură, în general, vine ca un întăritor sufletesc, făcându-ne, de fiecare dată, să credem într-un viitor la fel de elegant, distins, colorat și optimist ca pictura maestrului Dumitru Bezem”.

Lucian Strochi, critic de artă: „Dumitru Bezem se adresează cu toată generozitatea publicului său fidel, pe care nu l-a dezamăgit niciodată. În pictura lui Bezem recunoaștem anumite engrame care ajută arhetipul său. Această umanitate sângerândă pe care o prezintă tablourile sale are o autentică vibrație. Să ne trăiești întru mulți ani!”.

Dumitru Bezem, artist plastic: „Un pictor gândește în felul lui despre lumea în care trăiește, despre semeni. Își conturează un anumit mod propriu de a face față vieții și de a se acomoda cu tot ceea ce urmează să i se întâmple. Eu reiau aici, ca într-un jurnal de amintiri, imagini cu case, flori care mi-aduc aminte de anumite anotimpuri, de pasiunea mea pentru culoare”. (Violeta MOȘU)

Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Piatra-Neamț, aflată mereu în slujba pensionarilor, a membrilor săi, continuă să le ofere acestora – pe lângă sprijinul material-financiar de care au tot mai multă nevoie – și plăcute momente de relaxare, de îmbogățire spirituală, sufletească ,așa cum sunt expozițiile de artă plastică aparținând unor valoroși pictori nemțeni, expoziții care se organizează cu consecvență, de câțiva ani buni, la Galeria de artă a acestei asociații a pensionarilor, sub egida Filialei Neamț a Uniunii Artiștilor Plastici din România.

O asemenea bucurie a culorii și luminii – cum sunt denumite, pe bună dreptate, expozițiile de artă plastică – oferă, în aceste zile, publicului iubitor de frumos binecunoscutul artist plastic Dumitru Bezem prin noua sa expoziție de pictură, deschisă în după-amiaza zilei de l5 mai 2018, la Galeria de artă de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Piatra-Neamț.

La vernisajul expoziției a participat un public deosebit de interesat de noul eveniment, căruia îi plac creațiile plastice în general și, mai ales, lucrările lui Dumitru Bezem care, așa cum se știe, este de loc de la Tarcău, localitate nemțeană care ne reamintește și cu această ocazie, între altele, de Vitoria Lipan, din scrierile marelui Mihail Sadoveanu, ca și de Iulia Hălăucescu, renumita Doamnă a acuarelei românești.

Vernisajul noii expoziții Dumitru Bezem a fost deschis, prin cuvântul artistului plastic Mircea Răsvan Ciacâru, iar despre lucrările expuse, despre bogata activitate creatoare a pictorului Dumitru Bezem a vorbit criticul de artă prof. dr. Lucian Strochi.

Noua expoziție a lui Dumitru Bezem cuprinde câteva zeci de lucrări, toate izvorâte din universul interior al trăirilor sale intense, din care, spre bucuria admiratorilor creațiilor sale, nu lipsesc renumitele flori și peisaje, care ne amintesc de frumusețile Văii Tarcăului , sunt prezente, de asemenea, casa și interioare țărănești, edificii bisericești și alte multe imagini izvorâte din bogatele amintiri și trăiri ale pictorului, toate fiind lucrări luminoase, care au plăcut și continuă să placă, au atras și continuă să atragă marele public. Ca orice artist autentic, Dumitru Bezem reușește să dea sensuri proprii rolului pe care îl au în lucrările sale, în pictura sa atât compoziția, cât și culoarea, atât lumina, cât și desenul pentru a putea crea și, precum se vede, reușește să ne ofere mereu lucrări de valoare, picturi impresionante, emoționante, convingătoare.

Se vede și din această nouă expoziție că lucrările acestui pictor se îmbogățesc mereu, pe măsura experienței creatoare pe care a acumulat- o și o acumulează neîncetat, a unor meditații asupra drumului parcurs, pictura lui câștigând mereu din toate punctele de vedere, cu deosebire din cel al intensității coloristicii, Dumitru Bezem dovedindu-se un bun colorist, un maestru al culorilor.

Și această nouă expoziție confirmă adevărul că Dumitru Bezem este mereu o prezență activă și valoroasă în arta plastică și din județul Neamț și din țară și de peste hotare. Mărturii convingătoare în acest sens sunt expozițiile sale personale avute, de-a lungul timpului, la galeriile de artă gestionate de Filiala Neamț a Uniunii Artiștilor Plastici din România, inclusiv la galeria de artă de la CAR Pensionari Piatra – Neamț ; participările sale la numeroasele expoziții de grup, între care se numără ,așa cum s-a mai menționat în presă, cele de la Târgu Mureș ,de la Iași, de la București, de la Piatra Neamț, inclusiv cele de la CAR Pensionari Piatra-Neamț; prezențele sale prestigioase la expoziții din străinătate, ca cele de la Paris, de la Strasburg, de la New York, sau ca cele din Ungaria, din Olanda, din Anglia, din Israel, inclusiv prezența lucrărilor aparținănd lui Dumitru Bezem în colecții de stat și particulare din România și din multe alte țări.

Se poate spune că și această nouă expoziție a pictorului Dumitru Bezem va fi primită, în continuare, cu mult interes și cu aprecieri deosebite din partea marelui public, acelor cu dragoste de frumos, de culoare, de artă plastică.

(Conducerea Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Piatra-Neamț)

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments