O întâlnire aparte cu artele frumoase

Bienala Națională „Lascăr Vorel”

La fel ca acum 2 ani, un sculptor ieșean câștigă Marele Premiu

Sculptorul ieșean Simion Cristea a câștigat Marele Premiu al celei de-a XV-a ediții a Bienalei Naționale „Lascăr Vorel” de la Piatra Neamț. Cadru didactic universitar la Facultatea de Arte Plastice, Decorative şi Design a Universităţii de Arte „G. Enescu” din Iaşi, artistul plastic spune că se află în permanență în căutarea spiritualității în materie.

„Când iei un premiu spui că juriul a fost imparțial, impecabil. Când nu-l primești spui că a fost inechitabil… Trecând la partea serioasă, este o manifestare importantă la care am mai participat. Acum am venit în pripă, noroc că am avut lucrările gata. Lucrarea câștigătoare o datorez foarte mult zonei în care ne aflăm. În perioada studenției mele am făcut practică la Tg. Neamț timp de 3 ani și am avut timp să văd toată regiunea asta. Este zona în care Dumnezeu se plimbă și poți să-l întâlnești peste tot. Și de atunci caut spiritualitatea în materie”.

La categoria pictură, premiul a revenit lui Mihai Pamfil tot din Iași. Nemțenii Dinu Huminiuc și Lucian Tudorache au intrat în posesia premiilor pentru grafică, respectiv sculptură.

Maria Huminiuc, coordonatoarea proiectului: „Mă bucur foarte mult că sunteți alături de noi. Considerăm că unul din marile beneficii este faptul că actuala colecție a Muzeului de Artă se poate îmbogăți cu lucrări de artă premiate”.

Elena Ionescu, președinta Fundației Vorel: „Numai prin dvs. această Bienală, această expoziție, trăiește. Fundația Vorel încearcă să readucă, din doi în doi ani, în memoria dvs., ceea ce a însemnat pentru acest ținut Lascăr Vorel și implicit familia Vorel”.

Violeta Dinu, muzeograf al Muzeului de Artă Piatra Neamț: „Artiștii, așa cum au remarcat și membrii juriului, s-au prezentat mai bine ca la celelalte ediții. Ne-am organizat pe trei spații și credem că am dus la bun sfârșit această ediție”.

La Bienala „Lascăr Vorel” au participat 136 de artiști din întreaga țară care au prezentat 178 de lucrări. Organizatorii manifestării au fost, ca de fiecare dată, Fundația Vorel Piatra-Neamț, Complexul Muzeal Județean și Filiala Neamț a Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Violeta MOȘU