Festivalul de Teatru Pledez pentru tine(ri), ediția a XXIX-a, de la Piatra Neamț, și-a deschis în această după-amiază porțile. Pentru că Teatrul Tineretului (TT) a împlinit în luna mai jumătate de veac de când poartă acest nume, selecția spectacolelor a stat sub semnul tinereții atât în ceea ce privește echipele și spectacolele invitate, cât și publicul căruia i se adresează.
„Schimbarea este că în acest an nu va mai exista o competiție în care intră spectacolele secțiunii „Pledez pentru tine(ri)”. Sunt 10 spectacole pe care cei 7 membri ai juriului, proveniți din rândul liceenilor, vor oferi un premiu de popularitate. Nu pun prea mare valoare pe premiile în artă, dar este o ocazie pentru publicul tânăr din Piatra Neamț să intre în contact cu artiștii, să participe la discuțiile de după spectacol. Avem atât spectacole produse de teatre de stat cât și creații ale unor echipe sau teatre independente care și-au câștigat deja un renume prin dinamismul, coerența programelor și spectacolelor oferite comunităților în care activează”, a declarat regizorul dramaturg Gianina Cărbunariu, directorul-manager al Teatrului Tineretului, într-o conferință de presă.
Pe 27 mai 1967 s-a decis schimbarea titulaturii Teatrul de Stat Piatra Neamț cu Teatrul Tineretului, la inițiativa regretatului director Ion Coman. „Un factor determinant a fost și participarea teatrului, în luna martie a anului 1967, la Festivalul de Teatru pentru Copii de la Nurnberg și la Săptămâna Teatrelor pentru Copii de la Munchen, Germania, cu spectacolul ,,Afară-i vopsit gardu’, înăuntru-i leopardu’” de Alecu Popovici. Atunci, pentru prima oară, pe afișul destinat acestor participări a apărut titulatura ,,Teatrul Tineretului”, se arată în programul oficial al Festivalului. 50 de ani de ani de când TT-ul poartă această denumire au fost marcați aseară, printr-un spectacol aniversar care a fost urmat de un concert susținut de trupa „Fără zahăr”.
„Mi se pare că Teatrul Tineretului are o istorie foarte bogată, foarte interesantă, cu suișuri dar și coborâșuri. Asta am și încercat să prezentăm în acest spectacol aniversar. Au fost și momente de glorie dar și momente în care, spre exemplu, Festivalul s-a întrerupt din cauza cenzurii. Teatrul e legat de realitate. Nu poate exista în afara realității”, a mai spus Gianina Crăbunariu.
Violeta MOȘU