miercuri, iulie 17, 2024
AcasăCulturaMuzeul de Științe Naturale Piatra Neamț

Muzeul de Științe Naturale Piatra Neamț

Muzeul de Știițe Naturale Piatra Neamț  – scurt istoric

Ţinutul Neamţului, cu care natura a fost extrem de darnică, a oferit totdeauna elemente interesante de studiu şi cunoaştere pentru oamenii de ştiinţă. Ca urmare, geologi, paleontologi, geografi, botanişti, zoologi de prestigiu, au realizat studii complexe ale acestor locuri, finalizate în importante publicaţii ştiinţifice.

Astfel, a apărut necesitatea realizării unui muzeu de ştiinţe naturale, care să valorifice rezultatele acestor cercetări, referitoare la judeţul Neamţ, să le continue şi să le transmită marelui public.

Ca urmare, în data de 1 septembrie 1960, a luat fiinţă Secţia de Ştiinţe Naturale, în cadrul Muzeului de Arheologie Piatra-Neamţ, condusă de muzeograful principal Mihai Ciobanu, care avea ca scop punerea în evidenţă a valorilor naturale ale judeţului Neamţ.

În anul 1961, distinsul istoric Iulian Antonescu, director al Muzeului Regional Bacău, apoi director în cadrul Direcţiei Muzeelor, împreună cu soţia sa, prof. Eugenia Antonescu, donează o clădire, cu dorinţa expresă de a se organiza un muzeu de ştiinţe naturale.

În continuare, până în anul 1965, se desfăşoară o anevoioasă muncă de amenajare interioară şi exterioară a clădirii muzeului şi, în acelaşi timp, începe constituirea colecţiilor ştiinţifice.

În anul 1965, Secţia de Ştiinţe Naturale se transformă în unitate independentă, cu 11 salariaţi. În acest cadru, sub coordonarea competentă a directorului unităţii, Mihai Ciobanu, între anii 1965 şi 1969 se realizează expoziţia permanentă a muzeului şi se dezvoltă colecţiile ştiinţifice.

La 15 noiembrie 1969 are loc deschiderea pentru marele public a expoziţiei permanente a Muzeului de Ştiinţe Naturale din Piatra-Neamţ, care, de la început, se remarcă ca o unitate muzeală de referinţă pentru muzeografia românească (M. Ciobanu, Muzeul de Ştiinţe Naturale Piatra-Neamţ, în Studii şi cercetări, I, 1970, p. 11- 27).

În anul 1980, expoziţia permanentă se reface complet, păstrându-se în mare parte planul tematic iniţial.

În perioada 1992-1993 se reactualizează primul segment expoziţional. Se face o nouă organizare a exponatelor de mineralogie-petrografie, iar printr-un sistem de frize, se prezintă evoluţia scoarţei terestre prin prisma tectonicii globale. În sălile 2 şi 3 se realizează o serie de paleo-landşafturi, care reprezintă evoluţia vieţii de-a lungul erelor şi perioadelor geologice.

În anul 2007, se efectuează lucrări de amenajare în incinta muzeului şi se completează expoziţia de bază cu noi exponate naturale şi materiale grafice.

În permanenţă se desfăşoară activitatea de reactualizare şi îmbogăţire a expoziţiei permanente cu noi elemente expoziţionale. Periodic, este schimbat şi completat materialul din diorame, biogrupe şi vitrine.

La început, întreaga activitate de realizare a planului tematic, a planului expoziţional, coordonarea activităţii de transpunere în practică a acestora, iniţierea activităţii de constituire a colecţiilor ştiinţifice, de dezvoltare a acestora, i-a revenit dr. Mihai Ciobanu.

Iniţial, a fost necesară adaptarea încăperilor clădirii pentru a deveni adecvate expunerii obiectelor muzeale, pentru realizarea dioramelor şi biogrupelor, respectându-se normele şi principiile muzeologice. S-au creat astfel bazele unui nou muzeu, care avea să fie apreciat în întreaga ţară.

Dr. Mihai Ciobanu a fost şi cel care a pus bazele revistei Muzeului de Ştiinţe Naturale Piatra-Neamţ, Studii şi cercetări, care, într-o anumită perioadă, a apărut sub denumirea de Anuarul Muzeului de Ştiinţe Naturale Piatra-Neamţ.

Muzeul de Stiinţe Naturale Piatra-Neamţ are caracter monografic, reflectând ţinutul Neamţ din punct de vedere geologic, paleontologic, geomorfologic, floristic si faunistic.

Expoziţia de bază este structurată în două mari segmente:

  • evoluţia scoarţei terestre, evoluția vieții de-a lungul erelor geologice,
  • prezentarea florei si faunei judeţului Neamţ.

Primul segment expoziţional abordează problematica complexă a structurii si evoluţiei scoarţei terestre prin prisma tectonicii globale, la scară planetară si cu referire la România. În vitrine sunt expuse minerale, flori de mină, dar si roci din cele trei mari categorii: magmatice, sedimentare si metamorfice.

În sălile doi si trei, prin intermediul materialelor paleontologice, expuse în ordine cronologică, se reflectă evoluţia vieții. Exponatele sunt însoţite de o serie de paleolandsafturi care, alături de hărţile paleogeografice, completează informaţia dată de fosile.

 Colecția de pești fosili oligoceni (33,7 – 23,8 M.A.), reprezentativă pentru muzeul nostru, constituie cea mai importantă si mai valoroasă colecţie stiinţifică, de acest gen, din ţară, alăturându-se colecţiilor similare din muzeele de la Moscova (Rusia), Wroclaw (Polonia), Viena (Austria), Brno (Cehia), Darmstadt (Germania), Paris (Franța).

Din punct de vedere istoric trebuie să menţionăm că primii pesti fosili oligoceni din România au fost colectaţi în anii 1883, 1884 si 1885 de către Leon C. Cosmovici, din munții Pietricica și Cozla (Piatra Neamț). În continuare, pe parcursul a mai bine de 100 de ani, numeroși cercetători (Ion Th. Simionescu, Neculai C. Cosmovici, Mircea Paucă, Mihai Ciobanu) s-au ocupat de colectarea și studiul peștilor fosili oligoceni din această regiune, mai exact din punctele fosilifere Cozla, Pietricica, Cernegura și Agarcia.

În continuare, în sala patru, sunt reprezentaţi factorii externi care modelează scoarţa terestră.

Al doilea segment expoziţional, prezintă, prin intermediul dioramelor, biogrupelor si vitrinelor, flora, vegetaţia si fauna judeţului. Sunt reprezentate ecosistemele cele mai importante: pădurea, pajistea, pestera, agroecosistemul, aspecte sezoniere, diorame spectaculoase cu aspecte din Cheile Sugăului și Parcul Naţional Ceahlău.

Ultima sală a expoziţiei, care cuprinde animale rare, trofee ale unor specii ocrotite de lege, harta cu rezervaţiile naturale si monumentele naturii din judeţul Neamţ, se constituie într-un segment privind protecţia mediului, problemă actuală majoră în întreaga lume.

Ca o paranteză, menționăm că ceea ce sporeste valoarea dioramelor si biogrupelor o reprezintă folosirea în exclusivitate a materialelor naturale, ajutându-ne de tehnici de conservare specifice.

Informațiile din acest articol au fost preluate de pe pagina oficială a

Muzeului de Științe Naturale Piatra Neamț:

http://msnpn.muzeu-neamt.ro/

 

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments