La cea de-a XIV-a ediție a Târgului de Carte de la Piatra-Neamț, a fost lansată, sâmbătă, 14 septembrie 2024, cartea de versuri „Va veni un timp…” de Petru Lemnaru. Despre conținutul volumului apărut la Editura Crigarux și despre activitatea literară a autorului a vorbit dr. Lucian Strochi. Desenele aparțin Anei-Maria Lemnaru-Calistru, fiica poetului, profesoară de arte plastice la Liceul de Arte „Victor Brauner” din Piatra-Neamț și apreciat ilustrator de carte.
Petru Lemnaru a explicat că prezentul volum, al doilea după „Călătorii în alt timp” (2019), este expresia căutărilor, a frământărilor și a trăirilor din anii maturității. Autorul s-a născut la 1 iulie 1954, în satul Ghermănești, comuna Drânceni, județul Vaslui, și este absolvent al Facultății de Științe Economice din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, promoția 1980.
La această lansare de carte, Editura Crigarux a fost reprezentată de Christina Ruxandra Livescu, fiica regretatului critic și istoric literar Cristian Livescu, dispărut dintre noi în luna mai a acestui an. „Va veni un timp…” este ultimul volum de poezie despre care a scris Cristian Livescu. Cuvintele sale au apărut pe coperta a patra a cărții: „Despre zădărniciile existenței, despre templul de lumină al sufletului, despre trecerea implacabilă a timpului ca o adiere, vorbește Petru Lemnaru în poemele sale – austere, sobre, minimaliste, reținute în podoabe expresive. Melopeea sa cumpătată caută scăpări, deschideri, escale, fisuri albiei grăbite a vieții, de neoprit în trecerea ei prin lume, mânată de o putere neștiută. Autorul e convins că scriind poezie, sinele se dezleagă o clipă de acest făgaș fatidic și poate respira liber. El spune: să poți a măsura ce te înalță!, sau: murind câte puțin…/ învață să trăiești, sau: să păstrezi în pază a ta fire! Va veni un timp… poate fi luată și ca o carte fluentă de înțelepciune, pentru un secol ce se anunță arzător”.
În prefața volumului, Maria-Lucreția Cazac arată că aceste 40 de poeme continuă să fie așezate sub cupola tematică a trecerii timpului, temă prefigurată chiar și în volumul său de debut „Călătorii în alt timp”. Maria-Lucreția Cazac, între altele, mai adaugă: „Trimiterile către Creator sunt delicat inserate, și prin forța sugestiei îl invită pe cititor la clipe de meditație și reflecție asupra propriei deveniri”.
Violeta MOȘU