Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu” Neamț a găzduit, joi, 12 septembrie 2024, vernisajul expoziției „Chipuri ale sfințeniei”, cu lucrări realizate în pastel și cărbune de artista Aida Șușter-Boțan (n. 23 septembrie 1967, Botoșani), și lansarea volumului „Chipuri ale sfințeniei – Trăitori și Mărturisitori ai Ortodoxiei Românești Contemporane” (Editura George Tofan, Suceava, 2022). Ipostazele creației Aidei Șușter-Boțan vorbesc despre un artist laborios, inspirat. E o lumină, o culoare care dau o mare originalitate artei acestei adevărate creatoare de frumos.
Sunt portretizați Iustin Pârvu, Ilie Cleopa, Gheorghe Calciu Dumitreasa, Dumitru Stăniloaie, Nicolae Steinhardt, Adrian Făgețeanu, Petroniu Tănase, Valeriu Gafencu, Marin Răducă, Elisabeta Rizea, Aspazia Oțel-Petrescu, Gherasim Itcu, Constantin Sârbu, Sofian Boghiu, Arsenie Papacioc, Ioan Ianolide, Vasile Voiculescu, Radu Gyr, Alexandru Mironescu și Traian Trifan.
„Vă mulțumesc pentru calda primire. Aceste portrete în pastel și cărbune le-am realizat pe parcursul a 10 ani. Expoziția s-a născut la Botoșani după care a călătorit mult prin țară. Motivul important care m-a determinat să îmbrățișez acest subiect a fost faptul că am fost extrem de impresionantă de atitudinea pe care au avut-o mărturisitorii închisorilor în fața morții. Ei au apărat credința ortodoxă cu prețul vieții, atitudine care, din nefericire, în zilele noastre, pare a fi greu de imaginat. Nu vom ști cu adevărat niciodată dimensiunea jerfei lor. Ei au mers conștient și asumat spre suferință și jerfă. Curați fiind, au luat asupra lor păcatele unui neam întreg”, a spus Aida Șușter-Boțan.
„Îi mulțumim doamnei Aida Șușter-Boțan pentru prezență și pentru această impresionantă expoziție de recuperare a memoriei rezistenței anticomuniste, care reuneşte 20 de portrete ale unor personalităţi de înaltă trăire ortodoxă ale culturii române. Ne bucurăm că un public cald și sensibil ni s-a alăturat la acest eveniment de mare însemnătate spirituală”, a afirmat prof. Mihaela Mereuță, managerul Bibliotecii Județene.
Prezentarea expoziției a fost realizată de părintele Dumitru Marin, preotul paroh al Bisericii „Învierea Domnului“ din Bicaz-Chei. „Fiecare dintre Sfinții Închisorilor a fost un model de jerfă personală, de rezistență morală și spirituală, transfigurând suferința în virtute și izbăvire. Ei ne-au arătat că, în fața răului și a suferinței, există întotdeauna opțiunea de a alege Binele, chiar dacă aceasta implică marii sacrificii. Lecțiile lor ne îndeamnă să fim mai conștienți de valorile noastre morale și spirituale, să rezistăm în fața nedreptăților și să cultivăm iertarea și solidaritatea în relațiile noastre personale”.
Evenimentul a adus în atenție și versurile poeților din închisorile comuniste, transpuse în melodii folk și interpretate cu sensibilitate de profesoara Cristina Marin.
Violeta MOȘU