Între 1 și 4 august, Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț organizează cea de a XXV-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor „Ceahlăul”. Instituția organizatoare, a invitat anul acesta să participe la sărbătoarea de la poale de Ceahlău a cântecului, dansului și portului tradițional grupuri folclorice de tradiție din Franța, Polonia și Serbia: Grupul folcloric „Trou Normand”, Ansamblul de cântece și dans Bychlewianka și Ansamblul folcloric „Šumadija”. Lor li se alătură grupuri de dansatori ale minorităților din România, reprezentate la Festival fiind comunitățile tătară, greacă și macedoneană, prin Ansamblul „Tekir” al Casei de Cultura „Constantin Tănase” din Techirghiol (Constanța), Ansamblul de dansuri „Comorile Neamțului” și Ansamblul folcloric „Brâul roșu”, ambele din Piatra-Neamț. Gazde artiștilor invitați le vor fi membrii Ansamblului folcloric „Floricică de la munte” al Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț.
Respectând caracterul itinerant al manifestării fondate în anul 1991, instituția organizatoare pregătește o serie de patru evenimente artistice complexe desfășurate în trei localități ale județului. După spectacole oferite publicului din comuna Pângărați și orașul Târgu Neamț, Festivalul se mută, pentru două seri de vis, la Piatra-Neamț.
În municipiul reședință de județ, pe platoul Curții Domnești, vor avea loc ultimele două seri folclorice ale ediției a XXV-a a Festivalului Internațional de Folclor „Ceahlăul”. Două seri magice, cu două concerte extraordinare, formațiilor participante alăturându-se două nume importante din domeniul folclorului: Orchestra „Rapsozii Moldovei” din Chișinău (pentru seara de sâmbătă, 3 august 2024) și Damian Drăghici, duminică, 4 august 2024. Ambele evenimente vor începe de la ora 19:00.
De asemenea, la spectacolul de duminică seara, publicul nemețean va putea urmări și două programe în care vor fi prezentate dansuri grecești și machedonești, aduse în atenția spectatorilor de Ansamblurile „Comorile Neamțului” și „Brâul roșu”.
***
Ansamblul de cântece și dans Bychlewianka (Polonia)
Grupul se numește „Casa Poporului” din Bychlewo aparține de Centrul Cultural Municipal din localitatea poloneză. Are o vechime de cinci decenii. În 1974, a fost înființat Ansamblul de cântece și dans Bychlewianka. Acest lucru s-a întâmplat datorită grupurilor de femei în vârstă din Cercul Femeilor Rurale din Bychlewo.
Din 1980, este membru al asociației CIOFF (Consiliul Internațional al Ansamblurilor Folclorice). Este un ansamblu de tradiție. A participat la festivaluri internaționale din Europa, prezentând programe artistice cu tematică tradițională, desfășurând activități educaționale în domeniul artei populare, având grijă de autenticitatea elementelor coregrafice.
Grupul este format din o sută de dansatori (copii, adolescenți și adulți cu vârsta cuprinsă între 5-40 de ani) și o orchestră de opt persoane formată din: clarinet, vioara I, vioară a II-a, acordeon, contrabas, tobă și trompetă.
Ansamblul „Tekir” al Casei de Cultura „Constantin Tănase” din Techirghiol (Constanța)
Crescând în paralel cu cetatea lui Tekir, Ansamblul cu același nume a ajuns în la peste șase decenii de existență. Fără să uite promisiunile făcute în 1963, grupul, mereu reînnoit de copii dansatori și artiști, a demonstrat că pasiunea este piatra de temelie a oricărei zidiri.
Istoricul acestui ansamblu este demn de interes, mai ales că diversele perioade și etape ale evoluției sale poartă amprenta maeștrilor coregrafi care au șlefuit talentele native ale unor fete și băieți buni, spre unanima apreciere a publicului larg și a specialiștilor.
Numele ansamblului provine din legenda orașului străvechi, reprezentativ pentru Dobrogea, nume întâlnit în numeroase scrieri datând de la începutul secolului al XVI-lea. Este vorba despre unul dintre jocurile prin care feciorii dovedeau că pot intra în rândurile bărbaţilor maturi.
Ansamblul „Tekir” al Casei de Cultura din Techirghiol se distinge prin atitudinea plină de respect pentru valorile culturii tradiţionale româneşti. În același timp, grupul folcloric este un promotor, în ţară, al produsului cultural aparţinând spaţiului multietnic dobrogean şi, al celui românesc, peste hotare.
Astăzi, repertoriul ansamblului cuprinde numeroase suite de jocuri populare, care aparține folclorului autentic contemporan, coregrafii interpretate de tinerii dansatori ai localității Techirghiol.
Prin originalitatea dansurilor, costumelor şi a abordării folclorului tătăresc, ansamblul a cules aplauze pe scenele din țară, în orașe precum Timişoara, Sighişoara, Sibiu, Botoşani, Iaşi, Baia Mare, București, și pe scenele din străinătate din Macedonia, Ucraina, Italia, Turcia.
Orchestra „Rapsozii Moldovei” din Chișinău a fost fondat în anul 2012. De atunci au reușit să înregistreze numeroase piese cu cei mai cunoscuți artiști ai Moldovei. Acest colectiv este un adevărat model pentru tânăra generație de muzicieni. În frunte cu dirijorul Vitalie Dorin, acest grup de oameni talentați și devotați folclorului românesc continuă să bucure publicul de pe ambele maluri ale Prutului cu melodii și spectacole de excepție.
Damian Drăghici
A urmat studii în domeniul muzicii la Universitatea de Muzică din Atena Philipos Nakas (1993-1996) și la Colegiul de Muzică Berklee din Boston, SUA (1997-1999), absolvind Bachelor degree cu Magna cum laude, primul român care a absolvit această școală.
A înregistrat peste 20 albume solo, interpretând diferite stiluri muzicale, folclor, pop instrumental, new age, world music și muzică jazz la nai. A fost artist invitat pe albumul „Winter solstice”, apărut în 2006, album premiat cu un premiu Grammy.
A cântat alături de Joe Cocker, James Brown și Cindi Lauper, Shaggy, Zucchero, în cadrul turneului european „Night of the Proms Tour”, desfășurat între 2004 și 2006. În mai 2011, alături de Nigel Kennedy, la concertul „Classical meets Jazz” din Piața Constituției din Capitală.
A inițiat și a derulat o serie de proiecte de mare succes la public, dintre care amintim: „Damian & Brothers”, care a îmbinat manifestările muzicale cu mesajele împotriva discriminării etnice; „The Gypsy Cuban Project”, un album de world music care îmbină într-un mod inedit cele două vechi culturi.
Ansamblul folcloric „Floricică de la munte”
Înfiinţat în 1971, Ansamblul folcloric „Floricică de la Munte” s-a consacrat, în timp, ca unul dintre cei mai importanţi păstrători de cultură tradiţională românească. De patru decenii, Ansamblul nemţean cutreieră Europa, ducând cu el frumuseţea dansurilor, cântecelor şi a costumelor populare româneşti. Indiferent că au venit în faţa publicului român, a celui francez ori a celui turc, dansatorii nemţeni s-au remarcat prin originalitatea şi autenticitatea repertoriului alcătuit din dansuri reprezentative pentru toate zonele etnofolclorice ale României. Au impresionat, prin cromatica şi frumuseţea costumelor populare, virtuozitatea, ritmul şi acurateţea interpretării, publicul din Franţa, Italia, Polonia, Grecia, Egipt, Bulgaria, Ungaria, Serbia, Muntenegru, Austria, Finlanda, Belgia sau Olanda. Peste tot au pus în valoare frumuseţea folclorului acestui colţ de lume, în care autenticul rămâne încă puternic înrădăcinat în realitate, dar, mai ales, în suflete.
Ansamblul „Floricică de la Munte” a participat la prestigioase festivaluri din Franţa, Italia, Polonia, Grecia, Egipt, Bulgaria, Ungaria, Serbia şi Muntenegru, Austria, Finlanda, Belgia, Olanda, precum şi din România (Bistriţa Năsăud, Constanţa –unde a câştigat trei premii I, un premiu II şi Marele Trofeu, la Iaşi – Festivalul „Trandafir de la Moldova”, Cluj – „Serbări Transilvane”, Bacău – „Bobocelul”, Suceava, Harghita – „Subcetate în sărbătoare”, Voşlobeni etc.)
A obţinut premiul Le Sacre du Choreographie la Festivalul Internaţional de Folclor Reims – Franţa, Marele Premiu „Toporaşul de aur” la Zakopane – Polonia, precum şi distincţii la Festivalul de la Zavet –Bulgaria, Festivalul de Folclor de la Krakowia – Polonia, Festivalul de la Lovec – Bulgaria, Festivalul Internaţional de Folclor de la Kikinda – Serbia, Festivalul de la Champtoce – Franţa, Festivalul de la Quartu Santa Elena din Sardegna – Italia sau Festivalul Internaţional Olympus Katerini – Grecia, Festivalul de la Adapazari – Turcia.
Ansamblul folcloric „Comorile Neamţului”
A fost înfiinţat de catre profesor-coregraf Anda Maria Acristinei în anul 2008. Aceasta, din dragoste pentru jocul si cântecul popular, a strâns în jurul său tineri cu vârste cuprinse între 4 şi 30 de ani, punând astfel bazele unui ansamblu de dansuri populare româneşti. Talentul coregrafului şi eforturile dansatorilor au rodit apoi în numeroase reprezentaţii la nivel local, judeţean, naţional, pentru ca ulterior ansamblul să efectueze turnee şi să participe la concursuri şi festivaluri internaţionale în Franţa, Spania, Turcia, Grecia.
Ansamblul folcloric „Brâul roșu”
Fondat în anul 2017, ansamblul aparține Asociației culturale folclorice „Nae Rotariu”. Are în componență persoane tinere care își propun să promoveze dansul și tradițiile folclorice românești.
În atenția ansamblului se află și dansurile minorităților etnice din România.
Ansamblul valorifică deopotrivă obiceiuri și tradiții de nuntă, de iarnă și ale altor sărbători importante ale românilor.
Din palmaresul grupului, am reținut participarea la evenimentul prilejuit de înfrățirea comunei Gârcina (Neamț) cu localitatea Vailly sur Sauldre din Franța; participarea spectacolul la „Duelul Ansamblurilor”, din cadrul emisiunii „La Măruță”, în Decembrie 2017 și în ianuarie 2018; participarea la concursul „Cântec și joc strămoșesc” (Ocna Mureș), obținând locul II; participarea, ca partener, la proiectului „Trăim și simțim românește. La frați nu se pun hotare”, dedicat Centenarului Marii Uniri, proiect inițiat de Școala gimnaziala numărul 8 din Piatra Neamț și de două școli din Chișinău și satul Izvoare din Republica Moldova; participarea la concursul „Nestemate populare pe Plaiuri nemțene: Valerica Patrichi”, obținând Trofeul concursului regional; participarea la Festivalul internațional de folclor „În grădina cu flori multe” (Cernăuți, Ucraina), competiție la care Ansamblul „Brâul Roșu” a obținut locul II; participarea la concursul „De Dragobete, iubeste românește” (Tașca, Neamț), obținând Premiul de Excelență; participarea la Festival concurs „Flori în Bucovina” (Rădăuți, Suceava), cucerind locul I; participarea la Concursul interjudețean de folclor „Șezătoarea copiilor” (Fălticeni, Suceava), obținând locul I.
Coregrafa Ansamblului folcloric „Brâul Roșu” este Cătălina Dumitrachi, născuta într-o familie de dansatori și culegători de folclor din zona județului Neamț. Ea a reușit să pună în valoare jocurile populare din ținutul natal, precum și din celelalte regiuni ale Moldovei, chiar și din patrimoniul muzical-coregrafic etnic și european, cum ar fi cel machedonesc, țigănesc, grecesc, bavarez.
(Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț)