vineri, octombrie 4, 2024
AcasăActualitateApariție editorială: albumul de artă „Ora de atelier”

Apariție editorială: albumul de artă „Ora de atelier”

Facultatea de Arte Vizuale și Design din cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași, Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu” Neamț, Asociația Culturală „Arte. Ro” și Palatul Copiilor din Piatra-Neamț au inițiat o importantă referință editorială: un album de artă, intitulat „Ora de atelier”, proiect realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași.

Apărut la Editura PIM din Iași, albumul îmbrățișează între copertele sale, sub coordonarea conf. univ. dr. Ecaterina Mărghidan, o prezentare a ciclului de expoziții „Ora de atelier” găzduit de Sala Cupola a Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu” Neamț. Volumul ilustrează evoluția conceptelor și tehnicelor artistice în cadrul Specializării Arte Textile-Design Textil de la Facultatea de Arte Vizuale și Design din Iași.

Textele aparțin conf. univ. dr. Ecaterina Mărghidan (Facultatea de Arte Vizuale și Design din Iași), prof. Mihaela Mereuță (managerul Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu” Neamț) și prof. Cristina Petrariu (Asociația Culturală „Arte.Ro” și Palatul Copiilor), iar editori sunt conf. univ. dr. Mădălina Vieriu, lector univ. dr. Raluca Loghin, de la Facultatea de Arte Vizuale și Design din Iași.

Ni s-a oferit ocazia de a prezenta publicului nemțean aspecte din activitatea pe care o desfășurăm cu studenții în laboratorul de imprimeuri textile. Ce facem noi la ore? Ne jucăm cu materiale, experimentăm, greșim, învățăm din greșeli și mergem mai departe. Prin fiecare temă creăm punți între necesitățile lumii reale și dorința de visare, între teorie și practică. Subiectele se nasc din discuții ilustrând preocupările pe care le are fiecare: cărțile citite, muzica ascultată, conceptele pe care și le formează treptat despre artă și lume. Ora de atelier este o provocare, Ce poți face într-o oră? Poate nu atât de mult cât ți-ai dori, dar este un început și acest lucru este foarte important.

Sala Cupola a Bibliotecii Județene a găzduit acest început, acest prim pas expozițional al studenților din anul I. Ne bucurăm că o parte dintre ei sunt foști elevi de la liceele din Piatra-Neamț care au văzut evenimentele anterioare și au fost încurajați să urmeze cursurile Facultății de Arte Vizuale și Design. Patru generații, coordonate de cadrele didactice: conf. univ. dr. Ecaterina Mărghidan, conf. univ. dr. Mădălina Vieriu, lector univ. dr. Raluca Loghin, au avut ocazia de a expune în acest spațiu, punte pentru visurile lor. În acest an, au participat 14 studenți, primind finanțare din parte Primăriei Municipiului Iași, cu sprijinul U.N.A.G.E. Iași”, a spus conf. univ. dr. Ecaterina Mărghidan.

Biblioteca Județeană G.T. Kirileanu Neamț oferă o largă paletă de schimburi și acțiuni de colaborare în domeniul cărții, științei, artelor plastice, artei interpretative, filmului, sportului etc. Pentru instituția noastră, parteneriatul cu Facultatea de Arte Vizuale și Design, specializarea Arte Textile-Design Textil, din cadrul Universității Naționale de Arte George Enescu din Iași, a fost de mare interes pentru publicul nemțean, concretizându-se, începând cu anul 2021, în atractive reuniuni de profil.

Expozițiile, diverse la nivelul propunerilor individuale, dar unitare la nivelul temelor alese, minuțios și cu rigoare alcătuite de tinerele generații de creatori, au reușit să ofere o panoramă realistă și impresionantă a stării de fapt a acestui gen al artelor vizuale, întregind, în chip fericit, imaginea unei forme de creație.

Acest album de artă este un act editorial meritoriu. Gratitudinea noastră se îndreaptă, de aceea, deopotrivă, către conf.univ.dr. Ecaterina Mărghidan și prof. univ.dr. Aurelian Bălăiță, rectorul  U.N.A.G.E”, a menționat prof. Mihaela Mereuță, managerul Bibliotecii Județene.

Catalogul de față reprezintă, deopotrivă, imaginea colaborării fructuoase din ultimii ani dintre Universitatea Națională de Arte George Enescu din Iași, Asociația Culturală Arte.Ro, Biblioteca Județeană G.T. Kirileanu Neamț și Palatul Copiilor Piatra-Neamț, cât, mai ales, expresia rodului muncii neobosite din cadrul atelierului de design textile cu studenții domniei sale, a distinsei doamne conf. univ. dr. Ecaterina Mărghidan.

Consider această colaborare extrem de onorantă, pentru mine, ca profesor de arte vizuale, ca artist, dar și ca om, întrucât cunosc îndeaproape lunga și bogata activitate profesională și personală, de apreciat artist vizual a coordonatoarei acestui proiect.

Rezultatele muncii nostre comune de la catedră și din ateliere sunt cuantificabile, mai ales, prin numărul semnificativ de tineri artiști absolvenți ai studiilor de licență și masterat din domeniul designului textile, dar, în special, prin înalta calitate a actului educational de care aceștia au avut parte în timpul acestor studii. (…)

Mi-a produs o deosebită satisfacție profesională să descopăr, an de an, în expozițiile de la Biblioteca Județeană (excepționale lecții de evaluare la final de an universitar), foști elevi de-ai mei care fac cinste județului nostru prin activitatea lor profesională, lucrând cu minuție, talent și responsabilitate sub îndrumarea doamnei conf. univ. dr. Ecaterina Mărghidan”, a subliniat prof. Cristina Petrariu.

Violeta MOȘU

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments