sâmbătă, iulie 13, 2024
AcasăActualitateA murit profesorul Constantin Țapu Nazare

A murit profesorul Constantin Țapu Nazare

Sportul nemțean este mai sărac, după trecerea în eternitate a profesorului Constantin Țapu Nazare, la vârsta de 88 de ani. Intelectual rafinat, Constantin Țapu a îndeplinit mulți ani funcția de inspector de educație fizică și sport în cadrul Inspectorului Școlar Județean Neamț de unde s-a pensionat în anul 1998. Şi-a închinat întreaga viaţă profesiei, fiind întemeietorul Clubului Sportiv Școlar de Fotbal „Olimpia” și al Liceului cu Program Sportiv din Piatra-Neamț. Tot profesorului Constantin Țapu i se datorează și construirea terenului II de iarbă din interiorul stadionului Ceahlăul.

La mijlocul anului 1969, pe lângă secţia de profil a Clubului Sportiv Ceahlăul, a luat ființă un Centru de copii şi juniori, profesorul Constantin Ţapu fiind primul coordonator al acestui „izvor de talente”.

Jurnalistul Alexandru Iacob scria că, „orice urbe care aspiră pretențios la un loc bine definit sau distinct pe firmamentul sportului rege, trebuie să se preocupe de schimbul de mâine. Prilej mai nimerit pentru a realiza acest deziderat nici că există, fiindcă de la 1 aprilie 1969 funcționează, pe lângă clubul Ceahlăul, un Centru de copii și juniori”.

Profesorul Constantin Ţapu (campion republican de juniori la înălţime în 1954), şi-a început activitatea cu multă dragoste şi emoţie în oraşul natal, după ce o perioadă a activat cu succes la Paşcani.

„- Sunt originar din Piatra-Neamţ… şi, fiind solicitat de CJEFS Neamţ şi FRF am venit, cu multă dragoste şi emoţie în oraşul natal, unde de la 1 aprilie a luat fiinţă acest centru pe care am onoarea să-l conduc.

 – Ce ajutoare aveţi?

– Profesorul Ţipţer şi antrenorul Cotruţ. Avem, deocamdată, trei grupe de copii (născuţi în anii 1955, 1956, 1957, 1958) şi juniori (1954, 1955) la care faţă de lotul existent ce nu corespunde valoric, se vor produce schimbări totale.

 – Aveţi condiţii suficiente?

– Se vor crea… se amenajează terenul trei de la stadionul Ceahlăul – special pentru centru de copii. Sperăm ca în sezonul următor să ne antrenăm pe el. Acum lucrăm pe terenul mare care este… insuficient de… impracticabil pentru învăţarea tehnicii. Cerem sprijinul efectiv al Inspectoratului Școlar, al directorilor de şcoli. Avem deja selecționaţi 40 de copii în afară de juniorii existenţi, urmând ca timp de două săptămâni, în fiecare zi, de la ora 9, să facem noi concursuri de selecţie. Facem un apel călduros la părinţi pentru a-şi trimite copiii la selecţie. Vom crea un mediu de pregătire sănătos, judicios, iar copiii selecţionaţi vor beneficia, în afară de echipament, de abonamente de autobuz, vor pleca în tabere, li se vor da dulciuri. Am constatat că la Piatra-Neamţ este o slabă tradiţie în fotbal; copiii vin cu deprinderi slabe (e drept s-au împuţinat şi spaţiile de joc); dar, notați, vă rog, peste 5-6 ani echipa Ceahlăul va evolua cu jucători localnici, crescuți de noi, acesta este crezul şi obiectivul nostru de performanţă, tocmai de aceea cerem sprijinul tuturor”. (Alexandru Iacob, Ceahlăul, joi, 5 iunie 1969).

După trei ani de la fondare, Centrul de copii şi juniori de la Piatra-Neamţ a început să-şi arate roadele. „Primele elemente de perspectivă“ au devenit cunoscuţii fotbalişti de mai târziu: Iulius Nemţeanu, Vasile Vamanu, Vasile Ungureanu, Mihai Giroveanu, Mihai Vasiliu, Mihai Galan.

„- Domnule profesor Ţapu, de la înfiinţarea sa în 1969, ce a reuşit să realizeze centrul de fotbal pe care-l coordonaţi?

– În primul rând să se consolideze. De la trei grupe, în septembrie 1969, azi avem 5 grupe de copii, îndrumate de 3 antrenori: Mircea Creţu, Gheorghe Ţipţer şi cu mine. În total, 80 de copii, între 10 şi 18 ani, activează în cadrul acestor grupe. În al doilea rând, obiectivul nostru principal nu a fost atât obţinerea unor rezultate formidabile în campionatul naţional de juniori, cât formarea unor elemente de perspectivă pentru fotbalul local şi naţional. Printre jucătorii divizionari „crescuţi” aici i-aş enumera pe Niţa (acum la SC Bacău), Butunoiu (Relonul), Mihuţ (Poli Iaşi), Darie (Ceahlăul). Se cuvine să-i menţionăm şi pe cei care vin din urmă – câţiva copii de reală perspectivă: Vasile Munteanu (incontestabil, între primii trei portari ai ţării, la categoria 17 ani), Iulius Nemţeanu – ambii reţinuţi în vara aceasta în tabăra naţională de juniori, Ion Niţă şi Mihai Vasiliu (16 ani), Vasile Ungureanu şi Mihai Giroveanu (17 ani). Dintre cei mai mici, între 11 şi 12 ani, merită reţinuţi Cristian Constantinescu, Vasile Vamanu, Ion Amariei şi Mihai Galan.

 – Ce învaţă copiii în cadrul centrului de iniţiere?

– Instruirea se realizează diferenţiat, pe grupe de vârstă. Nu suntem pentru specializarea strictă, pe posturi, a copiilor, ci pentru universalizarea viitorilor jucători – problema de bază de altfel în fotbalul modern. Antrenamentele au loc individualizat, avantajându-i astfel pe copiii de perspectivă. Am dus-o foarte greu până acum, în privinţa bazelor sportive. De câteva zile, datorită eforturilor organelor locale, la care s-au adăugat subvenţiile federaţiei, am reuşit să dăm în folosinţă un teren gazonat, cu destinaţie exclusiv centrului nostru”. (C. I. Munteanu, Ceahlăul, 21 septembrie 1972)

„Fabrica” de talente fotbalistice de la Piatra-Neamţ, a continuat cu CSŞF nr. 2 Olimpia, club apărut la 1 septembrie 1979, graţie tot profesorului Constantin Ţapu, pe atunci inspector şcolar de specialitate la IȘJ Neamţ. Dotările au costat 150 de mii de lei şi au fost făcute de IŞJ Neamţ. Constantin Ţapu declara atunci pentru cotidianul local Ceahlăul:

„Cei 7 profesori-antrenori, selectionaţi din rândul celor mai bune cadre didactice cu specializare fotbal din judeţ, vor avea de instruit 20 de grupe, cu un efectiv total de 374 elevi. Să recunoaştem că de o asemenea bază de instruire a elementelor talentate nu a dispus niciodată până acum fotbalul nemţean. Vor exista 16 grupe de începători, alte 4 grupe fiind de avansaţi. Clubul nu se va limita numai la raza municipiului Piatra-Neamţ, având două filiale la Bicaz şi Roznov. Adăugăm la acestea două catedre de fotbal de la CSŞ Roman şi catedra nou creată pentru această disciplină, de la la CSŞ Târgu Neamţ”. (Ceahlăul, sâmbătă, 15 septembrie 1979).

Slujba de înmormântare va avea loc sâmbătă, 30 septembrie, la ora 10:30, la Cimitirul Eternitatea din Piatra-Neamț.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Condoleanțe familiei îndoliate!

Violeta MOȘU

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments