joi, februarie 22, 2024
AcasăActualitateElevii Albert Romano și Matteo Stan, de la Colegiul Național „Petru Rareș”,...

Elevii Albert Romano și Matteo Stan, de la Colegiul Național „Petru Rareș”, apreciați la nivel național

Albert Romano și Matteo Stan, elevi în clasa a X-a B la Colegiul Național „Petru Rareș” din Piatra-Neamț, au impresionat profesorii universitari bucureșteni cu un proiect complex – „Surse de energie regenerabilă” – care poate influența viitorul. Dorința lor este de a aduce pe piața globală o nouă metodă de obținere a energiei verzi. Coordonați de prof. dr. Florica Ionică, ei au inițiat o alternativă prin care pot produce energia viitorului ce folosește hidrogenul obținut din descompunerea apei. Astfel, munca și perseverența elevilor și-au spus cuvântul, obținând locul al IV-lea (Mențiunea I), la Concursul Național de Comunicări Științifice „Chimia, prieten sau dușman?”, organizat de Facultatea de Chimie din cadrul Universității București.

Acum treizeci de ani, nimeni nu s-ar fi gândit la așa ceva, dar tinerii rareșiști vin întotdeauna cu idei inovative. Elevii au avut nevoie de mult timp pentru a găsi resursele necesare finalizării cercetării, începute încă din septembrie 2022. Au apelat atât la cele mai bune universități din țară, pentru a le pune la dispoziție aparatura de care aveau nevoie, cât și la câțiva distribuitori americani care le-au procurat substanțele chimice.

Când am început să lucrăm la proiect, aveam în minte ideea că descoperirea unor alternative prietenoase cu mediul de producere a energiei antrenează numeroase grupuri de cercetare și definește strategii guvernamentale complexe, cum ar fi implementarea centralelor pe bază de hidrogen în UE. Așadar, nu ne-a fost ușor să găsim o arie mai puțin studiată, în care să putem inova. Ne bucurăm că am obținut un feedback pozitiv din partea cadrelor universitare”, au relatat cei doi elevi.

Proiectul a fost prezentat pentru prima dată cu ocazia Zilelor Colegiului Național „Petru Rareș”. Lucrarea a fost apreciată de către colegii profesori, în cadrul Concursului „Ioan Zgârciu”, fiind răsplătită cu Premiul I.

Elevii au participat la numeroase concursuri pe teme de chimie și nu numai. Albert Romano a luat parte la concursurile de chimie „Cristofor Simionescu”, organizat de Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului din Iași, și „Magda Petrovanu” din cadrul Facultății de Chimie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, obținând Premiul I. Matteo Stan a fost prezent la sesiunea de lucrări desfășurată cu ocazia Zilei Mondiale a Apei, organizată de Sistemul de Gospodărire a Apelor Neamț, fiind recompensat cu Premiul I pentru lucrarea „Poluarea Apei”.

Cei doi tineri sunt pasionați de cercetare, de aceea au inovat pe tema catalizatorilor de producere a energiei. În acest scop, s-a încheiat un parteneriat cu Facultatea de Chimie din cadrul UAIC, unde elevii au putut realiza sinteza catalizatorului, dar și studiul proprietăților acestuia prin metode fizico-chimice moderne.

Referitor la proiectul „Surse de energie regenerabilă”, lucrarea a participat la concursul „Chimia, prieten sau dușman?”, organizat de Facultatea de Chimie a Universității București, în cadrul Concursului Național de Comunicări Științifice pentru elevii din învățământul preuniversitar.

Desfășurat în colaborare cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București și Societății de Chimie din România, concursul a avut ca obiectiv stimularea creativității, educarea gândirii științifice și a lucrului în echipă, dezvoltarea abilităților de comunicare și promovarea spiritului de competiție.

Lucrarea s-a bucurat de aprecieri și interes pentru tema propusă din partea cadrelor universitare care au făcut evaluarea lucrărilor. Tema este foarte complexă, de actualitate, chiar dacă elevii noștri sunt abia în clasa a X-a, iar tematica abordată de electrochimie, cinetică chimică se studiază în clasa a XII-a, consolidându-se în cadrul cursurilor de facultate.

Locul IV ( Mențiunea I) i-a bucurat pe cei doi elevi. Ei își propun, în perioada vacanței de vară, să-și continue studiile mai aprofundat, prin analize fizico-chimice”, a declarat prof. dr. Florica Ionică.

Albert Romano și Matteo Stan intenționează să-și ducă proiectul la un nivel superior și să onoreze România pe plan internațional.

(Dor de Neamț)

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments