duminică, iulie 14, 2024
AcasăActualitate„Concert/Concept” cu apreciatul pianist Ștefan Doniga

„Concert/Concept” cu apreciatul pianist Ștefan Doniga

Apreciatul pianist Ștefan Doniga, cunoscut iubitorilor muzicii din Neamț, deschide seria evenimentelor desfășurate sub titlul „CONCERT / CONCEPT” cu un proiect-experiment dedicat compozitorului ucrainean Serghei Bortkiewicz.

În ziua de 27 februarie 2023, cu începere de la ora 17:00, la Sala  „Calistrat Hogaș” a Consiliului Județean Neamț (intrare liberă), pianistul Ștefan Doniga va susține un recital sub titlul „Experimentul BORTKIEWICZ”, dezvoltând un concept original prezentat în premieră publicului din România.

Proiectul propune un portret componistic al creatorului postromantic ucrainean Serghei Edouardovich Bortkiewicz (1877-1952), realizat într-un format inedit: alături de lucrări camerale solistice, recitalul cuprinde și monumentalul Concert nr. 3 în do minor pentru pian și orchestră intitulat „Per Aspera ad Astra” (prin suferință către lumină), pe care pianistul român îl va prezenta în format multi-playback, coordonând acompaniamentul orchestral în timp real dintr-o serie de materiale preînregistrate de orchestra simfonică a Filarmonicii Janaček din Ostrava.

„Experimentul BORTKIEWICZ” este însă mai mult decât un original recital de pian realizat cu ajutorul tehnologiei moderne. Dincolo de spectaculosul experiment logistic în sine, întâlnirile propuse de Ștefan Doniga sunt provocări adresate ascultătorilor de a experimenta înțelegerea rolului muzicii în context istoric dintr-un punct de vedere aparte și anume urmărind destinul unor partituri. Toate creațiile prezentate în recital sunt lucrări descoperite recent sau pe care Ștefan Doniga le-a înregistrat în premieră mondială, fiind creații considerate pierdute timp de aproape un secol. Întregul demers oferă astfel o perspectivă concretă asupra modului în care marile drame ale istoriei influențează destinul artei și își perpetuează efectele peste generații, fiind, dealtfel, un manifest cultural explicit pe care pianistul român îl lansează în legătură cu tragedia prezentă a poporului ucrainean, pentru care destinul lui Bortkiewicz devine un puternic simbol: în absurdul oricărui fel de război, la fel ca pierderile umane, și cele culturale sunt uriașe și ireparabile.

Povestea dramatică a vieții compozitorului ucrainean este, în sine, una marcată de marile tragedii ale secolului al XX-lea – ascensiunea comunismului și teroarea nazistă, însă muzica lui rafinează la nivelul sublimului toate aceste drame, transformând totul într-o meditație asupra evoluției societății și a calității artei de a fi martor viu al istoriei, experiența sentimentelor înscrise într-o partitură fiind mai impresionantă decât orice fel de relatare științifică.  

(Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț)

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments