marți, iulie 16, 2024
AcasăActualitateActrița Lamia Beligan, muzicianul Tudor Niculescu-Mizil și pictorul Gheorghe Pintilie, invitați la...

Actrița Lamia Beligan, muzicianul Tudor Niculescu-Mizil și pictorul Gheorghe Pintilie, invitați la Eternul Eminescu

Devenit tradițional, proiectul ETERNUL EMINESCU deschide seria anuală a spectacolelor cultural artistice aflate în organizarea Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț.

Anul acesta, în parteneriat cu Asociația Culturală „Pro Valores”, vă oferim un recital de poezie și muzică inspirat de creația eminesciană în interpretarea a doi artiști de primă mărime a vieții culturale românești: actrița Lamia Beligan și chitaristul Tudor Niculescu-Mizil.

Acestora, pentru a onora creația și personalitatea Poetului Mihai Eminescu, li se alătură și artistul plastic nemțean Gheorghe Pintilie, cel care propune publicului o selecție a celor mai reușite dintre picturile sale.

Întreg evenimentul, care beneficiază de finanțarea Consiliului Județean Neamț, se va desfășura duminică, 15 Ianuarie 2023, la sala „Calistrat Hogaș” a Consiliului Județean Neamț, ora 17:00.

Intrarea se face pe bază de invitație, care poate fi ridicată de la Secretariatul Centrului, strada Ștefan cel Mare, nr. 3A, telefon: 0233.214.026.

***

LAMIA BELIGAN

LAMIA BELIGAN este artistă de primă valoare a Teatrului National „Ion Luca Caragiale” din București, care în ultimii ani a obținut mari succese în spectacolele: „Vivien Leigh: Ultima Conferință de presă”, „Două pe față, două pe dos”, „Sinucigașul” sau „Bolta cerească” – cea mai recentă premieră a primei scene teatrale a țării.

Lamia Beligan a fost distinsă cu: Premiul Fundaţiei „Silvia Popovici” pentru cea mai bună actriţă a anului 1998; Leul de Argint pentru filmul “„Hotel de lux”, în regia lui Dan Piţa, rolul Marta, 1992; Premiul de interpretare pentru rolul GwenDolline din comedia muzicală după piesa „Bună seara, domnule Wild”, la Festivalul Internaţional de la Liverpool, 1990; Medalia Meritul Cultural conferită de preşedintele României; iar în anul 2020 – Premiul Bussines Arena Magazine pentru Excelență în Artele Spectacolului.

LAMIA BELIGAN

Îndrăgostită de poezie, Lamia Beligan a fost protagonista unor recitaluri de neuitat desfășurate pe scena Festivalului „Mogoșoaia ClasicFest”, în cadrul turneului „România MultiCulturală” – prilejuit de sărbătorirea Zilei Culturii Naționale (2020) sau în spectacolul „Floarea de lumină” din cadrul ediției a XIV a Festivalului Internațional de Poezie „Grigore Vieru” de la Iași (2022).

Chitaristul TUDOR NICULESCU-MIZIL

TUDOR NICULESCU-MIZIL

Este absolvent al Universității Naționale de Muzică din București și a cursurilor de master ale Academiei de Muzică din Maastricht (Olanda).

Este solist și profesor. A fost invitat în cadrul unor proiecte artistice de lungă durată derulate de prestigioase instituții culturale românești.

Este directorul artistic al Concursului internațional de chitară clasică „Talente în afirmare”, ajuns în anul 2022 la cea de-a X-a ediție.

În perioada 2017-2020 a publicat trei  cărți de specialitate la Editura Muzicală, iar în anul 2015, compact discul său – „Romantic guitar” – s-a bucurat de apreciere unanimă. Printre succesele anului 2022 se numără și recitalul său din cadrul Festivalului „Gheorghe Petrașcu – 150”, eveniment desfășurat la Tecuci, orașul natal al primului mare pictor devenit membru al Academiei Române.

Pictorul GHEORGHE PINTILIE

GHEORGHE PINTILIE

Născut în 1957 la Podoleni , jud. Neamt. Lucreaza ca inginer zootehnist timp de 6 ani, dupa care imbratiseaza cariera didactica , lucrand ca profesor de Educatie Tehnologica timp de 30 de ani , perioada in care nu a părăsit nicio clipă marea sa pasiune – pictura. In anul 2022 a absolvit studiile de Master ale Universității Naționale de Artă „George Enescu” din Iași, Facultatea de Arte Vizuale si Design .

Lucrările sale au ajuns pe simezele unor galerii de prestigiu din lume, precum: Galeria „Pinter” din Budapesta, Galeria „White Space Chelsea” din New York, Muzeul de artă modernă și contemporană „G. Sciortino-Monreale”, unde a primit și Trofeul „Tavolozza d’argento”, precum și Mențiunea de onoare la concursul „La couleur d’un Poeme ”, ediția a V-a ( 2020) și Premiul I, ediția a VI-a (2021).

De asemenea, a expus pe simezele unor galerii de artă din țară : „Elite Prof Art Gallery ”-București, Galeria Fundației Culturale „Alexandru Podoleanu” din Podoleni-Neamț, Galeria „HA!SUS – Creative Cloud”, „Romanian Creative Week” – Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași și U. A. P. România, Galeria „ApArte” a Facultății de Arte și Design a Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iasi, Galeria „Sala pașilor pierduți ” de la Palatul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Centrul Cultural „Mihai Eminescu” din București, Galeria de Artă Transdisciplinară „Alchimia” Iași.

(Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț)

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments