miercuri, iulie 17, 2024
AcasăActualitateColocviu internațional, la Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni

Colocviu internațional, la Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni

Complexul Muzeal Național Neamț, în parteneriat cu Universitatea din Regensburg (Germania), organizează, în perioada 8-10 noiembrie, la Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni din Piatra-Neamț un nou colocviu internațional, dedicat de această dată „Revoluției Neolitice” din Bazinul Danubian.

Subiectul a stârnit întotdeauna un mare interes în rândul comunității științifice naționale și internaționale, dar și în rândul iubitorilor de istorie, dat fiind faptul că prin condițiile de mediu favorabile pe care le-a oferit comunităților umane, Bazinul Hidrografic al Dunării a avut un rol fundamental în procesul de neolitizare al Europei, început pe actualul teritoriu al României în urmă cu peste 8000 de ani. Atunci au fost puse practic bazele societății moderne de astăzi, omul adoptând un mod de viață sedentar și devenind producător de hrană, dar și de alte bunuri de consum și de prestigiu.

Neolitizarea celei mai mari părți a bazinului inferior al Dunării, inclusiv a teritoriului actual al României, dar și a unei părți a bazinului mijlociu al Dunării a fost realizată de către comunitățile umane ale culturii Starčevo-Criș. Acest proces complex a fost continuat în restul bazinului mijlociu, precum și în bazinul superior al Dunării de către comunitățile culturii ceramicii liniare (manifestarea culturală cu cel mai vast areal din preistoria Europei, ce s-a suprapus și peste o mare parte a teritoriului actual al României). Neolitizarea a fost finalizată un mileniu mai târziu față de debutul său, pe teritoriul dintre Dunăre și Mare, de către comunitățile umane ale culturii Hamangia, Dobrogea fiind acoperită anterior de apele Mării Negre, ca urmare a transgresiunii marine.

La manifestarea de la Piatra-Neamț și-au adus contribuția 30 de specialiști de la 20 de prestigioase instituții muzeale, universitare și academice din România, Germania, Polonia, Cehia, Marea Britanie, Italia, Ucraina și Ungaria.

Evenimentul va debuta cu lansarea volumului dedicat la aniversare reputatului prof. univ. dr. Hab. Sławomir Kadrow, de la Universitatea din Rzeszow (Polonia), un vechi și constant colaborator al Complexului Muzeal Național Neamț.

În primele două zile ale colocviului vor fi prezentate comunicările și posterele specialiștilor prezenți la Piatra-Neamț, pentru ca în cea de-a treia zi să fie organizată o excursie documentară la celebrele situri arheologice de la Țolici, Lunca și Oglinzi, unde au fost documentate cele mai vechi exploatări de sare din lume, proces început chiar de către primele comunități umane neolitice sedentare din spațiul est-carpatic, aparținând culturii Starčevo-Criș, și continuat timp de peste 8000 de ani, până în zilele noastre.

Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni face parte din Complexul Muzeal Național Neamț alături de alte 15 muzee reprezentative național. Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni Piatra-Neamț a fost inaugurat pe data de 24 iunie 2005 și constituie un unicat prin tematica abordată, fiind în același timp un muzeu de istorie, de arheologie, dar şi de artă, ce adăpostește în prezent cea mai importantă colecție de artă eneolitică din răsăritul Europei.

(Complexul Muzeal Național Neamț)

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments