vineri, martie 29, 2024
AcasăActualitateSimpozionul național „Petrodava”, ediția a III-a, 12-15 octombrie 2022

Simpozionul național „Petrodava”, ediția a III-a, 12-15 octombrie 2022

Complexul Muzeal Național Neamț organizează, în perioada 12-15 octombrie 2022, a treia ediție a manifestării cultural-științifice naționale, cu participare internațională – Simpozionul Național „PETRODAVA”. Evenimentul se va desfășura la Piatra-Neamț, în incinta Muzeului de Artă și a Muzeului de Artă Eneolitică Cucuteni.

Cele peste 120 de lucrări ale simpozionului, cu peste 170 de contributori, au o tematică diversă și vor fi susținute în cadrul mai multor secțiuni, corespunzătoare domeniilor de activitate ale instituției organizatoare: științe naturale, arheologie, istorie, restaurare-conservare, etnografie și artă – memorialistică.

La manifestare vor participa peste 120 de specialiști de la prestigioase instituții muzeale, universitare și academice din România, Republica Moldova, Germania, Italia, Spania și Statele Unite ale Americii.

Și în acest an, Complexul Muzeal Național Neamț a pregătit un amplu program expozițional și editorial. În ziua de 12 octombrie, la Muzeul de Artă, cu începere de la ora 17:00, va avea loc vernisajul expoziției temporare „Restaurarea bunurilor culturale”, curator: Dr. Otilia Mircea, iar la ora 18:00 vernisajul expoziției itinerante „Kiseleff, nr. 1 – De 110 ani orașul crește în jurul lui!”, curator: Dr. Oana Paula Popa (Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”).

Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc a doua zi, joi, 13 octombrie, începând cu ora 11:00, în Sala „Calistrat Hogaș” a Consiliului Județean Neamț, în prezența președintelui Secției de Științe Istorice și Arheologie a Academiei Române, Acad. Victor Spinei, a oficialităților județului și a altor invitați speciali.

Luările de cuvânt vor fi urmate de decernarea unor diplome de recunoștință specialiștilor care și-au dedicat întreaga viață activității muzeale în cadrul Complexului Muzeal Național Neamț.

Va urma deschiderea expoziției „Nicolae Iorga – 150 de ani de la naştere”, organizator Muzeul Național de Istorie a României/Colecția Iorga-Pippidi, în parteneriat cu Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, Arhivele Naționale ale României și Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe la Muzeul de Artă (responsabil: Dr. Mihaela-Cristina Verzea). La vernisaj vor fi prezenți cercetător științific Dr. Cristina-Păiușan-Nuică (MNIR), curatorul expoziției, și Dr. Alexandru Bădescu, șeful Secției Patrimoniu (MNIR).

În cadrul evenimentului se vor lansa volumele: „Ab lapide ad metallum. Studia in honorem Professoris Marin Cârciumaru”, editor: Dr. Vasile Diaconu, „Fortifications and defensive systems east from the Carpathians. Strategies and social energies from Prehistory to the Middle Age”, editor: dr. Vasile Diaconu, precum și Ion Giurcă, Liviu Corciu, „Participarea structurilor armatei române la Serbările Încoronării de la Alba-Iulia și București”, Editura Militară, București, 2022. Acestora li se adaugă al III-lea volum „Petrodava”, care reunește programul și rezumatele comunicărilor susținute în cadrul simpozionului.

Pe durata simpozionului invitații vor avea posibilitatea să viziteze expozițiile temporare outdoor „Roger Bolomey (1883-1947) și patrimoniul arhitectural al urbei Piatra”, curator: Dr. Mihaela-Cristina Verzea și „Ilustrația istorică – artă și știință”, curator: drd. Mihai Tudosă, în colaborare cu Historia Renascita (prof. Cătălin Drăghici), amplasate pe Platoul Curții Domnești Piatra-Neamț.

Expoziția „Nicolae Iorga – 150 de ani de la naștere”

Muzeul Național de Istorie a României l-a omagiat pe marele savant român Nicolae Iorga (1871-1940), la 150 de ani de la naștere printr-o expoziție-eveniment ce are la bază piesele Colecției „Iorga-Pippidi” donate de către domnul profesor univ. dr. Andrei Pippidi, nepot al lui Nicolae Iorga, muzeului. Profesorul univ. dr. Andrei Pippidi a adunat și păstrat timp de decenii toate aceste mărturii ale vieții, activității științifice, literare, eseistice, dramaturgice și politice ale marelui savant Nicolae Iorga, iar printr-un act de cultură și generozitate, le-a donat Muzeului Național de Istorie a României, devenind astfel parte a patrimoniului național.

Colecția este formată din piese excepționale, care au fost pentru prima data valorificate expozițional anul acesta: actul de naștere al marelui istoric, actele de studii primare, gimnaziale și diplomele de licențiat și doctor; câteva dintre cele mai importante diplome de doctor honoris causa de la marile universități ale Europei, precum și brevetele și medaliile primite de către Nicolae Iorga de-a lungul vieții, de la cele românești marele colan al Ordinului Carol I și marele colan al Ordinului Ferdinand I, la cele străine : Ordinul Legiunea de Onoare, în grad de Mare Cruce, Franța; Ordinul Mântuitorului, în grad de Mare Cruce, Grecia; Ordinul Coroana Italiei, în grad de Mare Cruce; Ordinul Vytautas cel Mare, în grad de Mare Cruce, Lituania; Ordinul Sfântul Iacob al Spadei, în grad de Mare Cruce, Spania și multe altele. De asemenea, sunt expuse: documente primite de către marele istoric de la Familia Regală a României, de la regina Maria, principele și apoi regele Carol al II-lea și principesa Mărioara, principesa Elena.

Expoziția cuprinde bunuri culturale care atesta legăturile lui Nicolae Iorga cu orașul Piatra-Neamț, expuse în premieră, aparținând doamnei Elena Cuza retrasă la Piatra-Neamț și părintelui C. Matasă.

Grație unei frumoase colaborări dintre Muzeul Național de Istorie a României și Complexul Muzeal Național Neamț, o mare parte din inestimabila colecție va fi expusă, în perioada 13 octombrie 2022-13 ianuarie 2023, la Muzeul de Artă Piatra-Neamț, alături de piese vestimentare, obiecte personale, mobilier, piese aflate în patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României, Institutului „Nicolae Iorga” al Academiei Române și fotografii din patrimoniul Arhivelor Naționale ale României.

Coordonatori ai expoziției sunt prof. univ. dr. Andrei Pippidi și dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, director general al Muzeului Național de Istorie a României. Curatorii expoziției sunt dr. Cristina Păiușan-Nuică, cercetător științific în cadrul Muzeului Național de Istorie a României și dr. Cornel Constantin Ilie, director adjunct științific și dr. Alexandru Bădescu, șef al Secției Patrimoniu, responsabil Complexul Muzeal Național Neamț este dr. Mihaela-Cristina Verzea.

Expoziția „Ilustrația istorică – artă și știință”

Complexul Muzeal Național Neamț invită publicul la o nouă expoziție stradală intitulată „ILUSTRAȚIA ISTORICĂ – ARTĂ ȘI ȘTIINȚĂ”, menită să îmbogățească spațiul cultural nemțean.

Aceasta cuprinde 18 panouri și timp de 6 luni va rămâne pe platoul Curții Domnești, în dreptul Muzeului de Artă Piatra-Neamț. Expoziția se bazează pe bogata istorie a spațiului românesc și urmărește să prezinte ilustrația istorică atât din punct de vedere artistic, cât și științific, arătând bogăția și minuțiozitatea acestui tip de creație vizuală.

Pe scurt, expoziția prezintă ilustrații istorice variate, realizate de artistul grafic Cătălin Drăghici, întinzându-se din sec. IV î.Hr. până în sec, XX d.Hr. și cuprinde atât mari personalități ale istoriei românilor (Traian, Vlad Dracul, Mihai Viteazul, Tudor Vladimirescu), cât și războinici aparținând diferitelor epoci istorice.

Pornind de la creațiile artistului grafic, colegul nostru, muzeograful Mihai Tudosă, a alcătuit explicații asupra celor mai reprezentative elemente din fiecare ilustrație, astfel încât publicul să fie familiarizat cu date și informații despre evenimentele și epocile prezentate, pentru a parcurge ușor și plăcut povestea din spatele fiecărei scene și a se familiariza cu aspecte din universul acestora.

Autorul ilustrațiilor este Cătălin Drăghici, artist plastic, ilustrator, profesor de istorie și președinte al Asociației de Reconstituire Istorică Historia Renascita. Acesta este, de circa trei ani, principalul ilustrator al revistei Historia și are în derulare proiecte cu cele mai prestigioase edituri și publicații de istorie militară din lume (Osprey, Helion, Ancient Warfare Magazine).

Pe lângă excelenta documentare și realizare tehnică din spatele ilustrațiilor, lucrările artistului grafic Cătălin Drăghici se evidențiază prin surprinderea caracterului uman al personajelor sale, cu temperamentul, caracterul și trăirile lor, aducând istoria mai aproape de oamenii de astăzi într-o manieră accesibilă.

Complexul Muzeal Național Neamț „aduce muzeul în stradă” prin organizarea acestui tip de expoziție, ce are un rol important în transmiterea mai ușoară a informațiilor științifice. Prin aceste manifestări, Complexul Muzeal Național Neamț reușește să construiască povești ce invită publicul să privească dincolo de imagini și îl ajută să înțeleagă mai ușor sensuri și exprimări ale epocilor de altădată.

Expoziția poate fi admirată pe platoul Curții Domnești până în luna martie 2023.

(Complexul Muzeal Național Neamț)

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments