miercuri, iulie 17, 2024
AcasăActualitateÎnchiderea expoziție-eveniment in memoriam Ioan Clopoțel, la Biblioteca Județeană

Închiderea expoziție-eveniment in memoriam Ioan Clopoțel, la Biblioteca Județeană

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț organizează închiderea-finisajul expoziției-eveniment de fotografie contemporană, în memoria artistului fotograf Ioan Clopoțel, miercuri, 31 august 2022, cu începere de la ora 17:00, în Sala Cupola.

De o rară generozitate, Ioan Clopoțel a fost unul dintre cei mai buni prieteni ai bibliotecii noastre. A reprezentat pentru toți cei care l-au cunoscut un OM cu O mare, care și-a pus amprenta irevocabil asupra vieții orașului. Familia îi așteaptă pe cei care s-au bucurat de prietenia și prețuirea sa să participe la această întâlnire. Și-a dorit din toată inima această primă expoziție, pe care a panotat-o cu mâna lui, însă, din păcate, n-a mai ajuns la vernisaj. Dumnezeu să îl odihnească în Lumina și Pacea Lui!“, a afirmat prof. Mihaela Mereuță, managerul Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu“ Neamț.

Expoziția deschisă în Sala Cupola și în spațiul expozițional de la parterul Corpului A, în perioada 16-31 august 2022, alături de lucrările maestrului Ioan Clopoțel, mai conține fotografii realizate de fiul său, Petru Mihail Clopoțel, precum și de Adrian Ciupercă și Florin Ghimiș.

Ioan Clopoțel

Ioan Clopoțel, fiul lui Ioan și al Mariei, s-a născut la Bacău în 28 iunie 1952 și a decedat la 24 august, la doar două zile după ce a împlinit 30 de ani de la cununia religioasă.

Cursurile școlii primare și gimnaziale le-a absolvit în localitatea Vânători de lângă Piatra-Neamț și a fost un elev premiant și premiat.

Perioada celor patru ani de liceu petrecuți la actualul Colegiu Național ,,Petru Rareș“ – unde a beneficiat de spiritul pedagogic al unei generații de profesori de elită – a fost și perioada unor mari acumulări culturale prin lectură.

De asemenea, s-a implicat în diverse activități extrașcolare, cum ar fi Cenaclul literar și activitatea teatrală, de care încă își mai aduc aminte foștii săi colegi, care s-au reunit zilele trecute și l-au readus în memorie pe rebelul adolescent.

A absolvit Facultatea de Automobile la Pitești și, în urmă cu doi ani, a încheiat meritoriu studiile de masterat la Universitatea de Arte ,,George Enescu“ Iași, Facultatea de Arte Vizuale, specializarea Foto-Video.

A fost căsătorit timp de 37 de ani cu Mirela Clopoțel.

Copii: Nirvana, Petru-Mihail, Maria-Justina.

Meseria de bază: fotograf liber profesionist.

Pasiuni: actoria, cinematografia, oratoria, poezia, politica, jurnalismul.

A scris zeci de articole prin care a luat atitudine critică față de unele aspecte sociale, articole pe care le-a încadrat în specia pamflet.

A realizat sute de photobook-uri, mii de filme și albume foto, milioane de fotografii, a jucat în diverse piese de teatru, chiar cu mari actori ai scenei românești, iar acum a ieșit din scenă în aplauzele tuturor.

(Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț)

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments