joi, decembrie 5, 2024
AcasăActualitatePromoția 1962 de la „Calistrat Hogaș” – revederea de 60 de ani

Promoția 1962 de la „Calistrat Hogaș” – revederea de 60 de ani

Promoția 1962 de la „Calistrat Hogaș” s-a revăzut, zilele trecute, pentru a sărbători 60 de ani de la absolvire. Liceul pe atunci însemna clasele a IX-a, a X-a și a XI-a. Absolvenții celor trei clase, două de la profilul Real și una de la profilul Uman, cu toții pensionari acum, s-au format sub bagheta unor străluciți profesori: Constantin Borș, Boris Alexianu, Margareta Fabricantu, Veronica Vicol, Evelina Ceaușu, Tatiana Leahu, Adriana Burghelea, Emilia Mândru, Susana Bozac. La vestita instituție de învățământ de lângă Poșta Centrală, în acei ani, directoare era Georgeta Grigoriu, prima profesoară emerită din județ, ea primind acest titlu în 1964, prin decretul 323 al Consiliului de Stat al R.S.R.

Absolventă a promoției 1962, profesoara de chimie Irina Pată (Brașoveanu) a predat la Școlile nr. 5 și nr. 2 din Piatra-Neamț. Domnia sa ne-a povestit că, începând cu revederea de 50 de ani, promoția 1962 s-a întâlnit în fiecare an. „Prima revedere am făcut-o la 15 ani după terminarea liceului, datorită colegului nostru drag Gheorghe (Mitică) Ștefan. Din păcate, nu se mai află printre noi de multă vreme. El ne-a adunat atunci în stațiunea Bălțătești. Am avut șansa să-l avem profesor de matematică pe marele Constantin Borș. Un alt profesor foarte îndrăgit de noi a fost domnul Boris Alexianu, de limba rusă. De asemenea, n-o putem uita pe doamna profesoară Margareta Fabricantu, pe care am avut-o la istorie, un alt cadru didactic de mare valoare. La fel și doamna profesoară Veronica Vicol, la limba latină. Era foarte strictă, stătea la poarta liceului, lunea în special, și ne verifica numărul matricol, panglica, lungimea uniformei, ciorapii. Mai mergeam la câte un film, prin bunăvoința profesoarei Susana Bozac care ne spunea: «Mergeți la filmul cutare, în ziua de…, pentru că este consiliul pedagogic». Am avut modele de intelectuali veritabili”.  

Eugen Ragenovici s-a ocupat personal, în ultimii ani, de organizarea acestor întâlniri de suflet. „Dacă ar fi să evoc un cadru didactic foarte drag, aș vorbi despre doamna Adriana Burghelea, profesoara de fizică. Doamna Burghelea m-a stimulat în alegerea profesiei pe care am făcut-o cu atât de multă plăcere timp de 40 de ani, eu lucrând în comunicații. Profesorii noștri ne-au ajutat să ne cunoaștem mai bine, pentru a străbate cu consecvență treptele firești ale devenirilor”.

Pe Petru Mina Șotropa, urmașul lui Emil Brudariu, cel mai vestit horticultor din Piatra-Neamț, revederea l-a încântat nespus. „Mă bucur că ne-am putut întâlni. Eu am fost la clasa XI-a B. Doamna directoare Georgeta Grigoriu, cumva, mă simpatiza. Eu mă tundeam 0, însă toți colegii mei aveau freză, și doamna Grigoriu venea în clasă și le spunea: «Ca Șotropa să vă văd!» , și ei erau supărați pe mine. Din generația noastră s-a distins Viorel Gălățeanu. El, dacă nu avea 10, cerea să fie ascultat din nou. A terminat cu 10 pe linie, devenind șef de promoție. A fost doctor în fizică la Centrul European de Fizică Atomică din Viena. Din câte știu, încă-i în activitate, acum este colaborator la acceleratorul de particule din Elveția. În 1971, absolvind Institutul Agronomic „Nicolae Bălcescu” din București, am fost repartizat ca inginer la Mangalia-Nord, într-un domeniu care suscită foarte mult interes în zilele noastre: sectorul de irigații”.

Doina Iancu (Căpitanu) a fost elevă doar în ultimul an de liceu la „Calistrat Hogaș”. În prezent, locuiește la Râmnicu Sărat. „Eu am fost prima oară elevă la Petru Rareș, după care am fost eliminată din cauza situației părinților mei care erau considerați chiaburi. M-au acceptat ulterior la fără frecvență, dând examen la fiecare obiect în parte cu profesori străini, iar apoi mi s-a spus să trec la seral. La vârsta de 14 ani, ziua munceam pe șantier la Reconstrucția, în vreme ce seara mergeam la ore. După primul trimestru, regimul ne-a aprobat să revenim la zi. Am preferat să plec la Bicaz, unde am terminat clasele a IX-a și a X-a, iar din clasa a XI-a m-am întors la Piatra-Neamț, însă nu la Petru Rareș, ci la Calistrat Hogaș. În 1978 am absolvit Facultatea de Horticultură la Iași, după care am fost 7 ani șef de fermă, apoi am trecut în învățământ, am fost profesor de specialitate cu toate gradele luate, director la Liceul din Râmnicu Sărat. Băiatul meu este manager la o companie străină, iar fiica mea, profesoară de educație fizică la Colegiul Național I.L. Caragiale din Capitală. În anul 1994 a devenit campioana Europei la tenis de masă”.

Și inginerul Ioan Udrescu a încheiat studiile liceale în 1962 la „Calistrat Hogaș”. „Cel mai bun profesor pe care l-am avut a fost Constantin Borș. Îmi plăceau matematica, fizica, chimia, în general, științele exacte. Fiind absolvent de mașini și utilaje pentru construcții, am făcut parte din echipele Grupului de şantiere de construcţii şi instalaţii Porţile de Fier I și II, ale Complexului hidroenergetic Cerna-Motru-Tismana și cele care au amenajat râul Dâmbovița”.

În dimineața revederii, la Biserica „Sfântul Ioan Domnesc”, părintele Adrian Ciprian Timofte a oficiat o slujbă de pomenire pentru profesorii și absolvenții trecuți la cele veșnice. „Este un moment de bucurie pe care dumneavoastră ni-l împărtășiți nouă, celor mai tineri. Ne învățați, de fapt, cum să ne cinstim părinții, bunicii, profesorii, oamenii pe care i-am iubit, i-am respectat, de care am ascultat. Pentru biserica noastră este o onoare să primească absolvenții promoției 1962 de la Colegiul Național Calistrat Hogaș. Să fiți binecuvântați în continuare! Dumnezeu să vă dea putere să duceți mai departe această frumoasă tradiție”.

Violeta MOȘU

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments