„Comorile Cracoviei”, la Piatra-Neamț

Complexul Muzeal Național Neamț continuă și anul acesta colaborarea cu Institutul Polonez București, grație unei noi expoziții outdoor ce poate fi admirată pe gardul Muzeului de Artă din Piatra-Neamț, până la 30 septembrie 2022.

Monumente de talie mondială, povești fascinante, atmosfera de neuitat a pieței din Cracovia, dar și arhitectura modernă deosebită sunt semne distinctive ale orașului Cracovia, unul dintre cele mai frumoase orașe din Polonia. 𝐄𝐱𝐩𝐨𝐳𝐢𝐭̦𝐢𝐚 „𝐂𝐨𝐦𝐨𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐂𝐫𝐚𝐜𝐨𝐯𝐢𝐞𝐢”, pregătită de Centrul Internațional de Cultură al orașului și elaborată, în versiunea românească, de Institutul Polonez din București, este o #poveste despre 𝒐𝒓𝒂𝒔̦𝒖𝒍 – 𝒔𝒆𝒅𝒊𝒖 𝒂𝒍 𝒓𝒆𝒈𝒊𝒍𝒐𝒓 𝒑𝒐𝒍𝒐𝒏𝒆𝒛𝒊, 𝒇𝒐𝒔𝒕𝒂̆ 𝒄𝒂𝒑𝒊𝒕𝒂𝒍𝒂̆ 𝒂 𝒕̦𝒂̆𝒓𝒊𝒊, 𝒕𝒆𝒛𝒂𝒖𝒓 𝒅𝒆 𝒐𝒑𝒆𝒓𝒆 𝒅𝒆 𝒂𝒓𝒕𝒂̆ 𝒔̦𝒊 𝒔𝒖𝒗𝒆𝒏𝒊𝒓𝒖𝒓𝒊 𝒏𝒂𝒕̦𝒊𝒐𝒏𝒂𝒍𝒆 𝒊̂𝒏𝒔𝒄𝒓𝒊𝒔𝒆 𝒊̂𝒏𝒕𝒓-𝒖𝒏 𝒂𝒏𝒔𝒂𝒎𝒃𝒍𝒖 𝒂𝒓𝒉𝒊𝒕𝒆𝒄𝒕𝒖𝒓𝒂𝒍 𝒖𝒏𝒊𝒄.

Cracovia este unul dintre cele mai vechi centre universitare europene, oraș al poeților, scriitorilor și artiștilor, fiind, în Evul Mediu, una dintre cele mai importante metropole din Europa Centrală. Cosmopolit, multicultural, deschis inspirațiilor din afara țării, acesta a rămas, totuși, cel mai polonez oraș din Polonia.

Expoziția poate fi o cheie pentru a înțelege fenomenul #popularității Cracoviei în rândul turiștilor din întreaga lume.

Pe 𝐩𝐥𝐚𝐧𝐬̦𝐞𝐥𝐞 𝐞𝐱𝐩𝐨𝐳𝐢𝐭̦𝐢𝐞𝐢 sunt prezentate 𝟗𝟎 𝐝𝐞 𝐜𝐨𝐦𝐨𝐫𝐢 𝐚𝐥𝐞 𝐨𝐫𝐚𝐬̦𝐮𝐥𝐮𝐢 – 𝐨𝐩𝐞𝐫𝐞 𝐝𝐞 𝐚𝐫𝐭𝐚̆ 𝐬̦𝐢 𝐚𝐫𝐡𝐢𝐭𝐞𝐜𝐭𝐮𝐫𝐚̆, 𝐦𝐨𝐧𝐮𝐦𝐞𝐧𝐭𝐞 𝐬̦𝐢 𝐞𝐱𝐞𝐦𝐩𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐩𝐚𝐭𝐫𝐢𝐦𝐨𝐧𝐢𝐮 𝐧𝐞𝐦𝐚𝐭𝐞𝐫𝐢𝐚𝐥 – asociate cu Cracovia, adesea la rangul de capodopere. Acestea permit urmărirea istoriei metropolei încă din Evul Mediu timpuriu, prin dezvoltarea orașului în vremurile lui Cazimir cel Mare, a dinastiei Jagiellone și a epocii renascentiste. Arată dimensiunea decăderii în perioada potopului suedez, a împărțirilor Poloniei și ocupației germane din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Planșele conduc privitorii în vremurile primului oraș socialist din Polonia, până în zilele noastre, când, după transformarea politică, Cracovia trăiește o perioadă de dezvoltare spectaculoasă, îmbinând în mod creativ prezentul cu moștenirea bogată a istoriei sale de peste o mie de ani.

(Complexul Muzeal Național Neamț)